Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.06.2010.
01:20
Tanjug A

G20: Hoćemo vlast u MMF-u i banke pod kontrolom

Lideri grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) postigli su dogovor o smanjenju svojih budžetskih deficita do 2013. godine na polovinu, kao i da stave pod kontrolu rizične poslove banaka, vodeći računa da ne uguše kredite.

Završno saopštenje samita u Torontu, međutim, ostavlja prostora da svaka zemlja krene svojim putem i usvoji politiku koja će odgovarati nacionalnim ekonomskim i političkim prioritetima, što je značajno različit pristup od onog koji su članice G20 usvojile na prethodna tri samita.


"Najviši prioritet G20 je da obezbedi i ojača oporavak i postavi osnove za snažan, održiv i uravnotežen rast, i ojača naše finansijske sisteme od rizika", ističe se u saopštenju, koje naznačava osnovne pravce u sprovođenju budućih akcija za eliminisanje uzroka najveće privredne krize koja je pogodila svet u proteklih osam decenija.


Lideri su odlučili da svaka zemlja odluči o tome kako će pristupiti kontroverznim predlozima, kao što su oporezovanje banaka i primena jačih pravila na bankarski kapital.
U saopštenju, međutim, nije pomenut kurs kineske valute juana.


Jedinstvo G20, koje je prošle godine bilo demonstrirano u borbi protiv recesije, na ovom samitu je izbledelo, pošto se zemlje izvlače iz krize različitom brzinom, pa im je potrebna i različita ekonomska politika.

G20 traži više moći u MMF-u

 

Lideri G20 složili su se da će učiniti sve da, do njihovog narednog skupa, u novembru u Seulu, zemlje sa snažnim ekonomskim razvojem dobiju više prava u odlučivanju u Međunarodnom monetarnom fondu.


Na samitu u Torontu, potvrđen je dogovor sa samita u Pitsburgu, prošle godine, da se za najmanje pet odsto poveća učešće novih ekonomskih sila u MMF-u.
Takav sporazum trebalo bi da ratifikuje 187 članica MMF-a u januaru 2011.godine.


Nove ekonomije smatraju da je potrebno i više od toga da bi se odrazila postojeća ekonomska realnost u svetu.

U kanadskom gradu Hantsvilu prethodno je održan samit grupe osam najrazvijenijih, pretežno bogatih zemalja, poznatih kao G8, u kojoj su SAD, Kanada, Britanija, Nemačka, Rusija, Francuska, Italija i Japan.


G20 obuhvata, osim navedenih osam zemalja i ostale ekonomski snažne države poput Kine, Indije, Brazila, Južne Koreje, Australije, Argentine, Južne Afrike, Indonezije, Saudijske Arabije, Turske i Meksika, a tu je i predstavnik Evropske unije.


Zemlje G20 obuhvataju oko 90 odsto globalne ekonomske aktivnosti i četiri petine svetske trgovine. U tim državama živi dve trećine svetskog stanovništva.


Samit "dvadesetorice" u Torontu, koji se održava pod sloganom "Oporavak i novi početak" , prvi je posle susreta na vrhu u Pitsburgu, u septembru 2009, na kome je G20 definisan kao forum za međunarodnu ekonomsku saradnju i koordinaciju.


Činjenica da je taj skup počeo samo nekoliko sati posle samita G8, ukazuje na sve jaču interakciju ta dva odvojena međunarodna foruma.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online