Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.11.2016.
13:41
A. Vučićević - Vesti A

Država prodaje "Nikolu Teslu"

Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da se naredne godine u budžet slije oko 350 miliona evra od privatizacije aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

A. Čukić
Traži se novi gazda: Vlada prepušta Aerodrom

- Ako to bude koncesija na 25 do 30 godina, u državnu kasu će od aerodroma ući od 550 do 600 miliona evra - rekao je Vučić.

Dejan Popović iz Nezavisnog sindikata Aerodroma smatra nelogičnim izjave premijera.

- Premijer je pričao o koncesionoj taksi. Kako se onda može pričati o privatizaciji? Ako se uzima taksa, onda se aerodrom daje u koncesiju. Ako se uzima 350 miliona od privatizacije, onda se aerodrom prodaje. Tako ostaje nejasno šta je premijer želeo da kaže - objasnio je Popović.

On je podsetio da se o koncesiji pričalo i pre nekoliko godina, ali Sindikat se ni tada nije složio s tom idejom.

- Koncesija je najmanje loš model za aerodrom od svih mogućih, ali stojimo iza stava da nema nikakve potrebe da aerodrom uopšte ide u koncesiju, javno privatno partnerstvo, ili bilo šta tome slično. Postoji i međunarodna studija koja je pokazala zašto neki aerodromi u okruženju moraju da idu u koncesiju, a zašto "Nikola Tesla" nikako ne treba - rekao je za "Vesti" Popović.

On je dodao da je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović prilikom nedavnog sastanka sa Sindikatom objasnila da su urađene procene kretanja vazdušnog saobraćaja do 2050. godine, pa je sada u toku procena da li je koncesija uopšte potrebna.

- Takođe, firma Lazard, koja ima ugovor sa Vladom Srbije, treba do 31. marta 2017. da iznese mišljenje. Dakle, nikakvih definitivnih rešenja nema, pa mi je nejasno da li premijer ima neke informacije koje niko drugi, pa i gospođa Mihajlović, nema - kaže Popović.

On je dodao da će aerodrom do kraja godine uplatiti u državni budžet međudividendu za 2017. godinu.

- To govori o poslovanju aerodroma koji zarađuje dosta novca, pa je nejasno šta će nam koncesija ili privatizacija - ocenio je Popović.

Profit tri miliona evra

Od početka 2016. godine, usluge "Nikola Tesla" koristilo je 4.2 miliona putnika, što je oko 100.000 više u odnosu na celu prethodnu godinu. Usluge beogradskog aerodroma koristi 21 aviokompanija. Tokom 2015. godine ostvareno je više od dva miliona evra neto profita, a u prva tri meseca ove godine oko tri miliona.

Svis povezuje Cirih i Niš

Švajcarska aviokompanija Svis erlajns od 2. aprila uspostavlja direktan let između Ciriha i Niša, čime postaje treća aviokompanija koja koristi usluge aerodroma "Konstantin Veliki", posle Viz era i Rajanera. Na ruti Svis nema konkurenta. S letovima Viz era iz Niša prema Memingemu, Malmeu, Bazelu, Ajndhovenu i Dortmundu, te Rajanerovim linijama prema Bratislavi, Berlinu, Bergamu i Diseldorfu, Niš opslužuje 100.000 putnika godišnje, a ta brojka će se iduće godine utrostručiti.

Pored toga, Viz er od maja iduće godine otvara i nove linije iz Beograda i to prema Nirnbergu, Hanoveru i Fridrihshafenu, kao i prema Malti. U aprilu iduće godine Er Srbija dobija konkurenta i na liniji iz Amsterdama za Beograd na kojoj će saobraćati i holandska niskotarifna aviokompanija Transavija.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online