Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.06.2010.
15:48
Vestionline A

Prvi pad potrošnje energenata posle 17 godina

Potrošnja energenata je prošle godine pod uticajem globalne krize opala za 1,1 odsto, prvi put od 1982. godine, s tim što je količinski spala na 11,16 milijardi tona ekvivalenta nafte, ili maksimalno u poslednjih 30 godina, ukazuje kompanija BP u godišnjem pregledu stanja svetske energetike ("Statistical Review of World Energy").

Tražnja energetskih sirovina najviše je smanjena u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za pet odsto i bivšeg ŠSR-a. Potrošnje nafte, gasa i nuklearne elektronergije je opala, tražnja uglja je ostala bez promena, dok je porasla popularnost jedino hidroenergetike i obnovljivih energetskih izvora.

Foto: arhiva


Svetska potrošnja nafte je lane opala za 1,2 miliona barela dnevno ili 1,7 odsto, što je najveći pad od 1982. godine. Zemlje OECD su smanjile potrpošnju nafte četvrtu godinu za redom, za 4,8 odsto. Izvan OECD tražnja nafte je porasla u Kini, Indiji i Bliskom istoku.

Čeka se novi sporazum


Krajem prošle godine na klimatskom samitu u Kopenhagenu zbog nesuglasica razvijenih i zemalja u razvoju nije potpisan sporazum o ograničenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, koji bi zamenio Protokol iz Kjota iz 2007. godine.
Kako se očekuje u decembru ove godine u meksičkom gradu Kankunu će se održati redovna konferencija Ujedinjenih nacija o klimi, na kojoj bi mogao da se usvoji novi dokument.


Potrošnja gasa je opala za 2,1 odsto, s tim što je u Rusiji zabeležen pad od 6,1 , a u zemljamam OECD za 3,1 procenat. U isto vreme Iran je povećao potrošnju gasa za 25,9 procenata, više nego bilo koja druga zemlja u svetu. Cene svih energetskih sirovina i struje su u prošloj godini smanjene, ukazuju analitičari BP. Maksimalni pad cena zabeležen je na tržištima gasa i uglja u severnoj Americi i zapadnoj Evropi.


Prosečna cena nafte "brent" je u 2009. godini opala za maksimalnih od 1986. godine 37 procenata, na 61,67 dolara za barel, a i ostale marke su u istoj meri izgubile na ceni.


Svetska proizvodnja nafte se u 2009. godini "srozala" niže od potrošnje, za 2,6 odsto (što je maksimalni pad od 1982. godine). Eksploataciju nafte smanjile su članice OPEK za 7,3 odsto u nastojanjima da podrže cene nafte. U isto vreme porasla je porizvodnja nafte u Rusiji, SAD, Brazilu, Kazahstanu i Azerbejdžanu.


Zahvaljujući povećanju eksploatacije nafte za 1,5 odsto u poređenju sa 2008. godinom Rusija je izbila na prvo mesto sa udelom od 12,9 odsto u svetskoj proizvodnji. Prethodni lider, Saudijska Arabija je smanjila eksploataciju za preko10 odsto, a udeo na 12 procenata. Najbrži rast proizvodnje su lane ostvarile SAD, koje su zavaljujući nalazištu u Meksičkom zalivu uvećale proizvodnju za sedam odsto.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online