Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.08.2016.
14:05
Tanjug A

Radulović dužan milion dolara za porez u SAD?

Lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović duguje na ime poreza u Sjedinjenim Američkim Državama 1.069.670,25 dolara, tvrdi nemački Dojče vele. Na portalu tog radija kao dokaz priložen je skenirani dokument američke Poreske uprave, overen 20. jula 2016, u kojem se navodi da je Radulović za 2000. godinu dugovao 30.272,46 dolara, a za 2002. godinu 1.039.397,79 dolara.

Tanjug
Ranije tvrdio da nema nikakvih dugovanja: Saša Radulović

Kako navodi DW, zbog neplaćenog je poreza Poreska uprava 14. jula 2005. obznanila založno pravo u korist Sjedinjenih Država, odnosno na svu imovinu ili prava na imovinu poreskog obveznika u iznosu poreza i dodatnih kazni, kamata i troškova koji mogu nastati.

Ili plaćanje, ili zaplena imovine

Kako se ističe, to zapravo znači da država preuzima kontrolu nad celokupnom Radulovićevom imovinom u toj zemlji - nekretninama, ušteđevinom, automobilima, stvarima od vrednosti - dok joj se porez ne plati.

Partner u njujorškoj kancelariji firme "Ingram Yuzek Gainen Carroll & Bertolotti Edvard Gudmen" objasnio je za Dojče vele da obaveštenje o upisu založnog prava predstavlja i upozorenje potencijalnim poveriocima da dužnik možda neće moći da ispuni svoje finansijske obaveze prema njima.

- Da bi potencijalni poverioci znali s kim posluju, Poreska uprava je takođe obavezna da izbriše založno pravo čim dužnik namiri svoj dug. To se u Radulovićevom slučaju nije desilo - rekao je Gudman i konstatovao da to znači da dug nije plaćen.

Gudman je dodao i da u Sjedinjenim Američkim Državama poreska dugovanja zastarevaju za deset godina, ali da se taj rok produžava za vreme u kojem dužnik boravi u inostranstvu, ukoliko je taj boravak duži od šest meseci.

Založno pravo se automatski briše posle deset godina, ali Poreska uprava može da zatraži poništenje brisanja i ponovni upis, što znači da u slučaju Radulovića, koji je sve vreme van SAD, poreznici još čekaju na svoj milion.

Nema reči o utaji poreza

Šifra poreza 1040 otkriva da je reč o porezu na prihod, a da bi se poreskim stopama iz 2002. nakupilo milion dolara duga, potrebno je zaraditi bruto iznos od najmanje 2,5 miliona dolara.

- To sve još nikako ne znači da je Radulović utajio porez. Utaja poreza je svesna, prevarna radnja, te stoga predstavlja krivično delo. Samo neplaćanje prijavljenog poreza ne predstavlja krivično delo, ali svakako podleže novčanim kaznama i kamatama - navodi Gudmen.

Kako navodi Dojče vele, tih je godina Saša Radulović bio prvi čovek softverske kompanije "True Spectra", koja je razvila napredni softver za čuvanje i sortiranje fotografija na serveru.

Prema tvrdnjama Radulovića koje izneo na portalu Linkedin, firma na čijem je bio čelu imala je 150 zaposlenih i budžet od deset miliona dolara godišnje, piše Dojče vele navodeći da je avgusta sledeće godine usledila prodaja kompaniji "Scene7" koja danas pripada gigantu softverske industrije "Adobe Systems".

U pitanju je verovatno bila dvocifrena milionska suma, navodi Dojče vele, dodajući da tačan iznos nije objavljen u medijima i da nije poznato ni da li je Radulović imao vlasničkog udela.

A šta kaže Radulović?

Svoje poreske repove iz SAD, kako piše DW, Radulović nikada nije pominjao, a s tog portala kažu da danima nisu uspeli da dođu do informacija od njega.

Kako Dojče vele podseća ovog jula je nekoliko srpskih medija u tabloidnom maniru objavilo da Radulović duguje milion dolara, na šta je Radulović na tviteru odgovorio 13. jula da nema nikakav poreski dug i da je ta priča groteskna.

"Deca me zezaju: gde si sakrio pare, daj i nama malo", preneo je DW Radulovićev tvit, kao i odgovor, na opasku jednog korisnika da bi bilo dobro da iznese i neki relevantan dokaz da nema poreski dug, da im više od toga neće priuštiti, te da će morati sami da nađu taj dokaz.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online