Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.07.2016.
16:25
Vestionline A

Bregzit?! Sve će to narod pozlatiti!

Prve posledice izlaska Britanaca iz Evropske unije vidljive su na finansijskom tržištu, gde je evro pao drastično u odnosu na američki dolar. Međutim, građani Srbije nemaju razloga za brigu jer se za njih ništa neće promeniti, odnosno sve ekonomske posledice Bregzita nadoknadiće iz svog džepa, kao što su i decenijama unazad tako finansirali nesposobnost svake vlasti. Jer, kako drugačije razumeti izjavu ministra finansija Dušana Vujovića da će "Srbija na duži rok moći da apsorbuje sve šokove" u vezi sa Bregzitom? Da li on to govori o moćnoj, velikoj i prebogatoj Srbiji u kakvoj svi mi danas živimo?

Tanjug
Najavljuje ekonomske potrese u Srbiji: Dušan Vujović

Srpski ministar finansija Dušan Vujović ocenio je u ponedeljak da će izlazak Velike Britanije iz EU imati uticaja i na Srbiju, ali je poručio da će, iako joj neki spoljni potresi na kratak rok ne idu u prilog, posebno kada je reč o kursu, Srbija na duži rok moći da apsorbuje sve šokove.

Vujović je za Tanjug rekao da će Bregzit imati veliki uticaj, ali kako će se realizovati, da li odmah po skraćenoj proceduri ili postepeno za dve-tri godine - to će sve imati uticaj na Evropu.

On je rekao da niko pre rezultata referenduma nije shvatao ozbiljno mogućnost izlaska Britanije iz EU.

- Ceo taj proces bio je politički inspirisan. Nije se razgovaralo mnogo o privrednim posledicama, o posledicama izvoza iz Evrope u Englesku, o izvozu finansijskih usluga iz Engleske u Evropu - rekao je Vujović posle Samita o Zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa održava u Parizu.

Upitan koje je mere Srbija spremila kako bi se "odbranila" od mogućih posledica Bregzita, Vujović je odgovario da je to složeno jer ova pojava može da ima ogroman raspon uticaja.

- Prvi dan se uticaj video na kursevima i berzanskim cenama, a mi tu ne možemo ništa da uradimo. Nama pogoršavanje kursa evra prema dolaru ne ide u prilog na kratak rok, a na duži rok apsorbovaćemo sve šokove - rekao je Vujović.

Ako Britanci odluče po kratkom postupku da izađu iz Evrope, navodi on, to otvara oči svima i stvara prostor za Srbiju da razume da mora da rešava probleme koje je stvarno potrebno rešiti, kako bi bila ravnopravan i konkurentan član evropske zajednice.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.07.2016. 16:45
Hvataju se za "slamcicu spasa" - a slamcica trula.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online