Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 01.06.2016.
08:38
sputniknews.com, Vestionline A

Šta Srbija nudi Evroazijskoj uniji?

Odluka Vrhovnog saveta Evroazijske ekonomske unije da dâ zeleno svetlo za unifikaciju trgovinskog režima sa Srbijom je dobra vest za našu zemlju, ali problem je što Srbija ne može da obezbedi tzv. "tri K" - kvalitet, količinu i kontinuitet da bi iskoristila sve prednosti tog sporazuma.

Reuters
Sastanak lidera Evroazijske unije na kojoj je doneta odluka o sporazumu sa Srbijom

Dobra vest, ali...

Odluka o unifikaciji trgovinskog režima Evroazijske ekonomske unije i Srbije doneta je u Astani, na samitu lidera zemalja-članica. Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom, ali ne i sa još dve članice EEU, Jermenijom i Kirgizijom. Sada će, kao rezultat započetih pregovora, biti zaključen novi sporazum o zoni slobodne trgovine između EEU i Srbije.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić za ruski portal "Sputnjik" kaže da je ovo bez sumnje jako dobra vest za Srbiju, naročito imajući u vidu da Srbija već sa pomenute tri zemlje više godina ima dobar sporazum koji omogućava izvoz srpskih proizvoda na ova tržišta po povlašćenim uslovima.

- Zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom, 85 posto srpskog izvoza u Rusiju može da ide bez carina. To je značajna povlastica u odnosu na zemlje koje nemaju taj režim sa Rusijom i plaćaju carinu za izvoz svojih proizvoda - kaže Savić.

... nemamo mi šta da prodamo

Međutim, napominje on, problem druge vrste je što Srbija, nažalost, zbog devastacije domaće industrije nema mnogo šta da ponudi.

- Mi nemamo pripremljen scenario za nastup na tom velikom tržištu, koje nije više onakvo kakvo je bilo pre 30 godina. Problem Srbije jesu tzv. "tri K" - kvalitet, količina i kontinuitet, što Srbija, nažalost, ne može da obezbedi, i zato svakako ne možemo da imamo one rezultate koje bismo imali ukoliko bi se koristile sve prednosti tog sporazuma - ističe Savić. 

Kada je o izvozu "Fijatovih" vozila reč, Savić kaže da čak i ako se prihvati da se realizuje zahtev od 10.000 automobila, to je simbolična brojka koja ne znači onoliko koliko mi očekujemo.

- Problem sa "Fijatom" je izgleda na domaćem terenu, jer je pitanje da li će "Fijat" i u kom obimu ostati na domaćem tržištu i šta će se desiti 2018. godine, kada ističe ugovor. Međutim, kada bi se "Fijat" pojavio na tom velikom tržištu, to bi mu dalo veću šansu za realizaciju svojih proizvoda i možda čak razrešilo dilemu da li će ostati u Srbiji po isteku ugovora - zaključuje profesor Savić, a prenosi "Sputnjik".

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2016. 08:41
Za pocetak svoju teritoruju za stacioniranje raketnih,protivvazdusnih baza,aerodruma i svega sto je potrebno da se zastite dve bratske zemlje Srbiija i Rusija!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online