Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.05.2016.
09:21
blic.rs, Vestionline A

Državni posao više nije srpski san: Radije bi radili kod stranaca za 600 € mesečno

Državna služba više nije najpoželjniji posao u Srbiji već je to, kako je pokazala anketa koju je sproveo sajt poslovi.infostud.com, zaposlenje u stranim kompanijama. Naime, od 10.000 učesnika u anketi, čak 40 odsto je navelo da bi najradije radilo u stranoj firmi, dok je nameštenje u državnoj službi želja svakog četvrtog. Nešto manje atraktivne za zaposlenje su domaće privatne firme za koje je zainteresovano oko 17 odsto ispitanika.

pixabay.com
Dobra plata, radna atmosfera i mogućnost usavršavanja opredelili mlade da se sve više okreću stranim kompanijama 

Ovi podaci se značajno razlikuju od onih dobijenih u sličnom istraživanju 2012. kada se većina učesnika opredelila za rad u državnim kompanijama (skoro dve petine), a svega 27 odsto je biralo privatnu kompaniju sa pretežno stranim kapitalom. Takođe, poraslo je poverenje u domaće privatne kompanije u kojima je pre četiri godine želelo da radi svega 4,8 odsto anketiranih, piše "Blic".

Novi trend vrednovanja poslodavca za predsednika UGS “Nezavisnost” Branislava Čanka nije neočekivan.

- Normalno je da se građani više opredeljuju za privatne firme u stranom vlasništvu, pre svega zbog učestalog spominjanja otpuštanja u javnom sektoru. S druge strane, računaju i da će u firmama koje dolaze iz država s uređenim sistemima vladati uređeni sistem, u kojem će poslodavac poštovati zakone. Tu pre svega mislim na evropske investitore - kaže Čanak.

Za sociologa Srećka Mihailovića, međutim, ovi podaci deluju nerealno.

- Pogotovo ako znamo da uslovi rada kod stranaca i kod privatnika nisu idealni. Često se javlja problem korišćenja odmora, slobodnih dana, prekovremeni rad koji se ne plaća... Državna služba s druge strane nudi sve to, pa čak u nekim slučajevima i veću platu nego kod privatnika. Zato mislim da podatke treba uzeti s rezervom jer se istraživanje radi samo na sajtu - objašnjava on.

Prema ovom istraživanju, deset najpoželjnijih poslodavacau su: Coca Cola HBC - Srbija d.o.o Zemun, NIS A.D. Novi Sad, Telenor d.o.o Beograd, JP EPS Beograd, Telekom Srbija a.d Beograd, Nordeus d.o.o. Beograd, Microsoft Software d.o.o. Beograd, Philip Morris Services d.o.o Beograd, JP Pošta Srbije Beograd, Delta holding d.o.o Beograd.

Učesnici u istraživanju kod poslodavaca najviše cene dobre međuljudske odnose i radnu atmosferu. Na drugom mestu se nalaze prilike za stručno usavršavanje i napredovanje, dok se visina plate tj.materijalni razlozi nalaze na trećem mestu. Među kriterijumima koji utiču na atraktivnost poslodavca se nalazi i sigurnost radnog mesta, ugled i reputacija kompanije, ali i dobar tretman zaposlenih od strane menadžmenta.

Žene očekuju manje plate

Prema podacima sajta PosloviInfostud, najveća očekivanja kada je reč o zaradi imaju mladi do 18 godina. Za njih je plata od 155.000 dinara idealna, dok su očekivanja anketiranih od 31 do 40 godina skromnija. Njih bi zadovoljila zarada od 75.000 do 79.000 dinara. Zanimljivo je da žene, iako imaju viši nivo obrazovanja, očekuju manje plate od muškaraca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online