Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.03.2016.
00:13
Vestionline A

"Hvala za Rusiju, ali Srbija želi novi model"

"U realizaciji ideje o bescarinskom izvozu Fijatovih automobila u Rusiju postoji pozitivan pomak."

Tanjug
Vreme je za novi model Fiata u Kragujevcu

Te reči je ruski ambasador Aleksandar Čepurin uputio srpskom premijeru posle sastanka u Vladi. I dok ministar trgovine Rasim Ljajić upozorava da je predviđanja o tom dogovoru sada nezahvalno davati, radnici u Kragujevcu objašnjavaju da je za njihovu kompaniju važnija proizvodnja novog modela nego izvoz u Rusiju.

Od Kragujevca do Moskve ima 2.328 kilometara. Fijat bi rado da pređe tu kilometražu, ali iako se na tom putu ne prolazi kroz Kazahstan, ta zemlja je trenutno kočnica za bescarinski izvoza 10.000 srpskih automobila u Rusiju.

- Oni imaju svoju autoindustriju koju žele da zaštite. Nismo mi problem oni štite svoju industriju, nisu izvezli ni dva automobila u Rusiju a sada treba da omoguće izvoz iz neke treće zemlje. Verujemo da će se ta odluka još jednom razmotriti od strane Kazahstana kako nam je i obećano ali da mi sada dajemo neka predviđanja obećanja kada će se to dogoditi je krajnje nezahvalno - kaže Ljajić

Rusija ima presudan glas

Nije tajna, već logika, ruski glas je najjači među pet članica Evroazijske unije. U današnjem razgovoru u Vladi ambasador Čepurin obavestio je srpskog premijera da postoji pozitivan pomak u realizaciji ideje bescarinskog izvoza Fijatovih automobila.

Prihvaćen je predlog o pokretanju procesa unifikacije trgovinskog režima između zemalja Evroazijske ekonomske unije i Srbije, koji bi trebalo da bude konačno usvojen u maju ove godine. To će omogućiti delovanje radnih grupa Srbije i Unije po pitanju Fijata i po drugim tačkama uzajamne trgovine, saopšteno je iz Vlade.

Ova priča prija radnicima u Kragujevcu, s obzirom na smanjenu tražnju na tržištu gde se srpski fijat izvozi. Ipak, nije im, kažu, jasno zašto se baš toliko insistira na Rusiji, jer prema rečima zaposlenih, prednost takvog izvoza značila bi samo veću uposlenost radnika.

- Mesecno pravimo preko 13.000 automobila ali ipak hvala premijeru za potragu za novim tržištima ali ipak jedino rešenje da se sedne sa predstavnicima grupacije Fiat i da se dogovori početak proizvodnje novog modela u Kragujevcu - kaže Zoran Marković iz sindikata FIAT-a

Podsećamo, ideja o izvozu određene kvote Fiatovih vozila u Rusiju rodila se pre nešto više od godine kada je ruski predsednik Vladimir Putin gostovao u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.03.2016. 07:04
Sem verbalne podrske , dta moze drugo srpski narod ocekivati od Rusije !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online