Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.03.2016.
10:25
Vestionline A

Kao 90-ih: Šverceri razvoze gorivo po kućama

Kada se devedesetih gorivo u Srbiji prodavalo uz put, iz kanistera, a ne na benzinskim pumpama, taj unosan posao bio je posledica nestašice na domaćem tržištu. U poslednje vreme nešto slično dešava se na zapadu i jugu Srbije, ali i u Sremu, no ovog puta nije reč o nestašici goriva već o daleko povoljnijim cenama u dve susedne zemlje - Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

pixabay.com
Gorivo stiže na kućnu adresu

Razlika u ceni dizel-goriva je posledica velike razlike u zahvatanjima u Srbiji i BiH i Makedoniji. Naime, na svaki litar goriva koji se prodaje u Srbiji učešće akcize, poreza na dodatu vrednost i naknade za obavezne rezerve više je od 60 odsto.

Po saznanjima novosadskog Dnevnika,gorivo van benzinskih pumpi može se kupiti u Rumi, Hrtkovcima i drugim mestima u okolini, a često je potrebno samo imati broj telefona i gorivo se dostavlja na kućnu adresu. 

Naime, razlika u ceni litra benzina i dizela u te dve zemlje i u Srbiji je i do 40 dinara pa je to svakako veoma dobar motiv za kupce koji su blizu granice, da svoje rezervoare pune van Srbije, ali i za one koji u tome vide mogućnost za brzu i laku zaradu, posebno sad kad će potrošnja dizela biti veća zbog prolećnih poljoprivrednih radova. 

Po rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, potrošači iz pograničnih delova Srbije i dalje odlaze u susedne države i kupuju gorivo, pre svega dizel, jer je cena daleko povoljnija. To je dovelo do značajnog smanjenja prometa na pumpama u blizini te dve susedne države, a uticalo je i na manji priliv novaca u budžet Srbije. 

Takođe, smanjene su i privredne aktivnosti naftnog sektora, posebno na benzinskim pumpama u zapadnoj i južnoj Srbiji, na kojima se već mesecima veoma loše posluje i beleži konstantan pad prometa, a sve je aktuelnije i crno tržište, i to čak i na više od 100 kilometara od granice. 

- Sada je situacija nešto bolja jer su pojačane kontrole inspekcijskih službi. Zahvaljujući češćim kontrolama, šverc goriva je smanjen, a rizik od bavljenja tim poslom je veći - kaže Mićović. 

Značajne uštede

Reuters

Da se kupovinom goriva u BiH i Makedoniji može značajno uštedeti jasno je kada se uporede cene goriva u Srbiji, gde litar bezolovnog benzina košta oko 123 dinara, a dizela oko 125, s cenama u BiH i Makedoniji. 

Cene goriva u Srbiji su oko evra – odnosno litar benzina je oko tog iznosa, a litar dizel-goriva svega nešto malo skuplji, dok u BiH litar benzina košta oko 0,80 evra, odnosno oko 0,20 evra manje nego u Srbiji. Razlika u ceni dizel-goriva je još i veća jer u BiH litar košta oko 0,75 evra, a u Makedoniji oko 0,66 evra, odnosno oko 0,36 evra manje nego u našoj zemlji. 

To je, bez sumnje, razlog što mnogi vozači iz Srbije rezervoar pune u nekoj od te dve susedne zemlje i jeftinije se voze. Naime, za 40 litara bezolovnog benzina u Srbiji treba oko 40 evra, dok je ista količina i BiH oko 32 evra. 

Još je veća ušteda prilikom kupovine dizel-goriva jer je u Srbiji za 40 litara potrebno oko 40 evra, a u Makedoniji, gde je cena najpovoljnija, za istu količinu potrebno je oko 26,5 evra, što je 13,50 evra manje. Kupovinom na benzinskim pumpama u BiH može se uštedeti oko deset evra jer za 40 litara dizela treba platiti oko 30 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online