Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.05.2010.
20:01
RTS RS A

Sudbina evra gora od propasti "juga"

Dramatična poruka nemačke kancelarke da će, ako propadne evro, propasti Evropa, uzburkala svetsko tržište. Američki analitičari upoređuju sudbinu evra sa "jugom", dok evropski stručnjaci uveravaju građane da evru ne preti opasnost.

Ode u staro gvožđe: Čeka li evro ista sudbina?
 

U jeku dužničke krize, u Evropi se sve češće pitaju - šta će biti sa evropskom valutom? Evro je prošle nedelje prema dolaru pao na najniži nivo u poslednje četiri godine.
 

I dok analitičari preko okeana upoređuju sudbinu evra sa automobilom "jugo", evropski stručnjaci uveravaju građane da evru ne preti opasnost i da je njegovo slabljenje dobro za izvoz i turizam na Starom kontinentu.

Poruka nemačke kancelarke da će, ako propadne evro, propasti Evropa, uzburkala je duhove na svetskom tržištu. Ništa manje dramatično nije bilo ni priznanje prvog čoveka Evropske centralne banke da je Evropa u najtežoj situaciji od Drugog, a možda i Prvog svetskog rata.

Prema rečima analitičara Aleka Janga, "neophodan je ujedinjeni evropski front, koji će sprovoditi kredibilne mere štednje i smanjivati budžetske deficite".

"Samo suštinske reforme mogu da podstaknu rast evra", ocenjuje Jang.

Od izbijanja grčke dužničke krize, evro nezaustavljivo pada. Početkom januara, odnos evro-dolar bio je 1 prema 1,43, a u sredu je pao na najniži četvorogodišnji nivo od 1,22 dolara. Za odbranu evropske valute države evrozone izdvojile su 750 milijardi evra, ali zauzvrat traže kažnjavanje odgovornih.

EU merka kaznene mere


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj kaže da su se ministri finansija Evropske unije "složili da je neophodno ustanoviti princip kažnjavanja, od finansijskih sankcija do drugih vidova kaznenih mera". A te druge kaznene mere, kako se šuška u finansijskim krugovima, mogle bi ići od oduzimanja prava glasa do izbacivanja neposlušnih iz evrozone.


Nemačka, koja za odbranu evra izdvaja čak 148 milijardi evra, otišla je i korak dalje. Zbog sumnje da iza grčke krize stoje anglosaksonski investicioni fondovi, zabranila je rizične berzanske kladionice na tuđe hartije od vrednosti.


Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je svima jasno da moramo brže da regulišemo naše tržište. "Za nas u Nemačkoj to je od posebne važnosti", ističe Merkelova.

 

Jednostrana odluka Berlina izazvala je negodovanje evropskih partnera, posebno Londona koji smatra da za krizu nisu odgovorni investicioni fondovi, već prezadužene države evrozone.

Kameron za stabilan evro

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da "Britanija nije član Evrozone, ali želi da evro bude snažan i stabilan, jer 50 odsto trgovinske razmene ima sa zemljama Evrozone".

Nasuprot premijeru, britanski analitičari tvrde da je evro mrtav i da su za to, kako kažu, krivi lenji Mediteranci, koji su godinama živeli na račun vrednih i štedljivih građana severne Evrope.

Sa tim se ne slaže jedan od najvećih zagovornika ujedinjene Evrope i monetarne Unije.

Bivši predsednik Francuske Valeri Žiskar d'Esten tvrdi da je reč o dramatizaciji, imajući u vidu da evro nije omiljen na velikim špekulativnim tržištima, u Njujorku i Londonu.

"U medijima se stalno napada evro, ali evro nije u opasnosti. Dva glavna zadatka za Evrozonu jesu dovođenje u red javnih finansija i borba protiv špekulacija, za šta je neophodna usaglašena akcija Nemačke i Francuske", ocenjuje bivši predsednik Francuske.

Slab evro ipak ima i svoje dobre strane. Povećaće konkurentnost evropske privrede i broj turista iz Kine i Amerike, smatraju ekonomisti, ali upozoravaju da će najveći izazov za Evrozonu biti držanje inflacije pod strogom kontrolom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online