Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.01.2016.
20:51
Tanjug A

Rusija gubi "rat valuta"

Ovu godinu obeležiće rat valuta, koji može biti drastičniji, jači i ima veće ekonomske posledice nego konvencionalna oružja, izjavio je Ismail Musabegović.

Reuters
Ruska rublja sve slabija i slabija

- Kad jednom uništite valutu neke zemlje, uništili ste celu ekonomiju i to se zna - rekao je Musabegović koji je profesor Beogradske bankarske akademije i naveo primer da je rat valuta jedan od mehanizama kako da se utiče na promenu stava Rusije, što se i događa.

- To, međutim, nije rat između dve strane. Ima mnogo zemalja u istom miljeu - rekao je on pomenuvši Kinu i SAD, odnosno juan i dolar, ali i japanski jen i dolar.


- Ceo svet je unakrsno trgovanje valutama koje je postalo neizvesno - navodi ovaj profesor.

Prema njegovim rečima, drastičan pad ruske rublje je samo posledica, jer je ruska valuta pre svega pala uvođenjem sankcija što je, kako je primetio, geopolitički događaj koji je inicirao sukob u Ukrajini.

- Rusiji se i geopolitički želi nauditi kroz smanjenje vrednosti rublje, a to pre svega može kroz smanjenje vrednosti roba koje ona izvozi. To je na prvom mestu nafta i gas, kao i ostala rudna bogatstva kojim snabdevaju svet - rekao je Musabegović.

On je dodao da Rusiju dodatno muči to što sad imaju i troškove vezano za vojne operacije na Bliskom Istoku.

Profesor smatra da će vrednost rublje i dalje slabiti, a komplikuje i to što se u Rusiji i američka i ruska roba deklarišu u dolarima, pa cena ne pada samo u rubljama nego i izraženo u dolarima.

- Ako je nafta bila 60 dolara za barel početkom godine a danas je ispod 27 dolara, imate i smanjenu cenu same sirovine i ceo postupak obezvređivanja rublje - dakle, dupli efekat. Zato kažem da je rat valuta razorniji od konvencionalnih oružja i od balističkih raketa - rekao je Musabegović.

POVEZANE VESTI

Petak 22.01.2016. 21:13
Узрок пада Рубље су санкције запада.Русија сада не може да извози нити да увози онолико робу као пре неколико година и зато је дошла инфлација.Путин уопште није крив већ су криве санкције.Колико је нешто лоше толико је то и добро.Лоше је јер сада Русија нема робу са запада али је то и добро јер сада ће Русија сама себи производити своје Бродове и сву осталу робу коју је до сада увозила.Србија је била под санкције од 1992 до 2000.год. и није банкротирала .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online