Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.01.2016.
08:00
S. J. - Vesti A

Britanci krenuli na Ruse

Britanija je zabrinuta zbog ruskih vazdušnih udara na položaje umerenih opozicionih snaga i civile u Siriji, izjavio je britanski ministar odbrane Majkl Falon.

Reuters
Udovica: Marina Litvinjenko čita svoju izjavu u Londonu

- Sve više sam uznemiren zbog ruskog bombardovanja, kazao je Falon uoči sastanka ministara odbrane u Parizu, dodajući i objašnjenje da se pružanjem podrške režimu sirijskog predsednika Bašara Asada "samo produžava agonija".

"Rusija bi trebalo da iskoristi svoj uticaj i jasno stavi do znanja da Asad nema budućnost u Siriji", naveo je Falon.

On je dodao da bi koalicione snage, predvođene SAD, trebalo da iskoriste nedavne poraze koji su naneti Islamskoj državi (ne spominjući pritom da su upravo Rusi najviše postigli u napadima na džihadiste), kao i da stegnu obruč oko Rake.

SAD su inače zatražile od članova koalicije koju one predvode da pojačaju vojni doprinos u borbi protiv ID Iraku i Siriji posle terorističkih napada u Parizu u novembru.

Odbrana

Litvinjenka su (navodno) otrovali bivši član KGB-a koji je u međuvremenu postao poslanik Andrej Lugovoj i njegov kolega Dmitrij Kovtun, ali njih dvojica poriču bilo kakvu umešanost u ubistvo. "Rezultati istrage koji su danas javno objavljeni ponovo potvrđuju antirusku poziciju Londona, njegovu zaslepljenost i nespremnost Engleza da utvrde stvarne razloge Litvinjenkove smrti", saopštio je Lugovoj.

Britanski sudija napao Putina

Na kraju javne istrage o smrti bivšeg agenta ruskog KGB-a Aleksandra Litvinjenka, britanski sudija Robert Oven rekao je juče da je ruski predsednik Vladimir Putin "verovatno odobrio njegovo trovanje radioaktivnom supstancom u Londonu 2006. godine".

- Operaciju FSB-a (ruske bezbednosne službe, naslednice KGB) s ciljem likvidacije Litvinjenka verovatno je odobrio... predsednik Putin - rekao je Oven u londonskom Visokom sudu.
Za ovako tešku optužbu uz čudnu poštapalicu "verovatno", pravosuđe na Ostrvu našlo je samo jedan motiv.

Prema rezultatima istrage u Britaniji, postojalo je lično neprijateljstvo između Litvinjenka i Putina, pa su ruski predsednik i članovi njegove administracije imali motive da ubiju bivšeg ruskog špijuna, prenela je britanska agencija Rojters.

London razmatra mere protiv Rusije

- Zaključak da je ubistvo odobreno na najvišem nivou u ruskoj državi je izuzetno uznemirujući. To nije način ponašanja nijedne države, a kamoli stalne članice Saveta bezbednosti UN, izjavila je portparolka britanskog premijera Kamerona. U svetlu rezultata istrage razmatramo dalje korake - navela je ona. I britanska ministarka policije Tereza Mej takođe je rekla da je duboko uznemirujuća informacija da je ruska država verovatno umešana u ubistvo Litvinjenka, a da će u vezi sa ovim slučajem biti primenjeno zamrzavanje sredstava.

Kremlj odbacuje optužbe

U prvoj reakciji na objavljivanje izveštaja u kome se navodi da je trovanje Litvinjenka "verovatno odobrio lično Putin", francuska agencija AFP se poziva na neimenovani izvor iz Kremlja, koji ponavlja da je za Rusiju neprihvatljivo to što su pojedini delovi istrage bili tajni. Takođe, isti izvor tvrdi da će ova istraga dovesti do "ozbiljnih posledica u odnosima Londona i Moskve". Osim toga, AFP prenosi da Rusija smatra da je istraga britanskih vlasti "politički motivisana". Moskva takođe smatra da je London prekršio princip nevinosti.

Izveštaj na 300 strana o ubistvu Aleksandra Litvinjenka u Londonu objavljen je skoro deset godina otkako je otrovan bivši špijun KGB i FSB, koji je prebegao iz Rusije u London i postao saradnik britanskih obaveštajnih službi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online