Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 16.01.2016.
08:00
N. S. Preradović - Vesti A

Čime srpska preduzeća i građani otplaćuju dugove: Kredit za stado, traktor za zalog

Ukupno 12 milijardi evra vredna je imovina koju su građani i preduzeća Srbije prošle godine založili na ime garancije da će otplatiti dug. Kao garanciju da će vratiti kredit banci ili nekom drugom poveriocu, građani u zalog daju automobile, traktore, ali i krave, piliće, svinje, stada ovaca, pa i konje.

A. Čukić - Vesti
I krave garancija za otplatu duga

Kao garanciju da će uredno isplaćivati rate, preduzeća zalažu i svoje robne marke. Tako su na listi zaloga i karneks, šabačka feta i mnoge druge poznate marke.

Kad stavi stvar pod zalog, dužnik na taj način garantuje da će ispuniti preuzete obaveze i vratiti dug. U suprotnom, svejedno da li duguje za kredit banci ili robu nekoj firmi, zalog se aktivira i objekat obezbeđenja postaje vlasništvo poverioca.

Kompanija za pasoš

Vlasnik Delta Holdinga Miroslav Mišković je svojevremeno na suđenju ponudio svoju kompaniju kao garanciju da će se vratiti u zemlju. Tražio je da mu sud vrati pasoš i dozvoli da putuje na poslovne sastanke u inostranstvo.

Tako, na primer, poljoprivredno preduzeće, kao garanciju za dug prema drugom preduzeću daje u zalog piliće, tovne svinje, ovce ili steone krave. Životinje mogu biti zalog i za kredit kod banke, mada bankari takvo obezbeđenje nerado prihvataju.

- Ako klijent ne vraća kredit, tu stoku treba hraniti i čuvati dok je ne prodamo - kažu bankari i dodaju da je njima uvek bolje ako klijenti kao garanciju ponude nešto "čvrsto", poput umetničke slike, kuće, nakita, automobila...

Poverioci mogu biti i građani kao fizička lica, a potraživanja u dinarima ili devizama.

- U zalog se stavljaju razne stvari - automobili, proizvodne mašine, traktori, umetnički predmeti, voćne kaše za proizvodnju sokova, žitarice - objašnjavaju u Agenciji za privredne registre (APR).
Početkom ove godine u Srbiji su bila aktivna 139.650 zaloga.

Kad dužnik vrati dug, mora APR-u da pošalje zahtev da se zalog obriše iz registra.
 

POVEZANE VESTI

Subota 16.01.2016. 11:55
Бивша Југославија је била дужна 12 милијарди долара а сада све шест Републике су дужне 285 милијарди долара .САД су растуриле Југославију зато што је Југославија била јака у свему 1 DM = 8 динара .Сада су све Републике колоније дивљег запада." Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ".Србија из дан у дан је све више дужнија.
Subota 16.01.2016. 13:17
Danas svaka susa jase jadnog seljaka! Koji jedino hoce da zivi od svog rada! A najvise ga jase vlast koja kao parazit obitava na njegovim ledjima i tako se odrzava u zivotu! Oni nemaju nista od cega bi ziveli! Ova vlast, i sve prethodne jedino se odrzavaju na jedan jedini nacin, tako sto zive na grbaci naroda putem bezvrednog novca, kredita! Drzava je najveca mafija!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online