Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 31.05.2013.
12:44
24sata.rs A

Šta uraditi kad ne možete da otplatite kredit?

Računi na sve strane, cene samo skaču, a rate za kredit čekaju. U odnosu na početak krize, skoro da su duplirana kašnjenja građana u otplati kredita. Osim refinansiranja, građanima kao mogućnost preostaje i zamrzavanje dugovanja na dve godine.

Osim refinansiranja, građanima kao mogućnost preostaje i zamrzavanje dugovanja na dve godine
 

Glavni razlog zašto građani kasne u vraćanju rata je gubitak posla, ali i smanjenje prihoda. Iako imaju mogućnost da kredit refinansiraju, građani imaju još jedan način, da ukoliko su u problemu, prolongiraju izmirenje obaveza prema banci. Naime, pre dve godine uvedeno je da svakom klijentu koji ima pad zarade miruje glavnica, a da plaća samo kamatu, a ukoliko ostane bez posla da mu kredit miruje dve godine.

S obzirom da je svaki slučaj priča za sebe, najbolje je da se obratite banci, kako bi se našlo adekvatno rešenje.

U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita kažu da oni, pre svega, sugerišu da se korisnici stambenih kredita bez odlaganja obrate banci kod koje su dobili stambeni kredit.

- Ukoliko je poteškoća u izmirivanju mesečnih obaveza samo privremena, najlakše je u dogovoru sa bankom reprogramirati obavezu u smislu uvođenja privremenog grejs perioda, produžetka roka ili reprogramiranja - ističu u NKOSK.

Kada je o klijentima Eurobanke reč, kako kaže Vladan Vilotijević, direktor razvoja u sektoru za stanovništvo, više od 98 odsto dužnika redovno vraća stambene kredite, dok je kod keš i potrošačkih kredita ovaj procenat oko 95 odsto.

- Pokušavamo da pronađemo najbolje moguće rešenje za obe strane. Pre svega, radimo restrukturiranje kredita, ukoliko za to postoje objektivni razlozi kao što je gubitak posla gde klijentu izlazimo u susret, na primer produženjem roka, uvođenjem grejs perioda u kojem klijent plaća samo kamatu, a glavnica miruje - kaže Vilotijević.

Opcije: Refinansiranje i prolongiranje

1 - Uzimate novi kredit kojim zatvarate stari, ali sa dužim rokom otplate i manjom kamatnom stopom
2 - Kredit miruje dve godine (ukoliko ste ostali bez posla)
3 - Plaćanje kamate, mirovanje glavnice (u slučaju pada zarade)

Petak 31.05.2013. 17:46
Zatrcali se mnogi na kredite ne hajuci na to da su kod nas najvece kamate na svetu. 600 nekakvih banaka je otvoreno u zemlji koja nema izvoz, proizvodnju pa eto duznickog ropstva u koje nas uvaljuju nevidljivi lihvari.
Subota 01.06.2013. 10:40
Prvo pitanje bi trebalo da bude ODKUD bankama toliki novac. Pare su narodne U SVAKOM SLUCAJU a ko daje jednoj !!PRIVATNOJ!! banci pravo da naplacuje kamate na narodni novac? Banke su najveci kriminalci i lopovi! svi zajedno jednostavno NE vracati Kredite......pa onda neka se slikaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online