Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 11.11.2015.
17:20
Tanjug A

Povećanje plata i penzija: Ko je koliko dobio?

Premijer Aleksandar Vučić najavio je u sredu povećanje plata učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama za četiri odsto, za zaposlene u zdravstvu od tri odsto, a univerzitetskim profesorima i zaposlenima u vojsci i policiji od dva odsto.

Tanjug
Povećanje nije malo: Aleksandar Vučić

Premijer je naglasio da za administraciju, zaposlene u Skupštini, Predsedništvu i ministarstvima nije predviđeno povećanje plata.

Obrazlažući povećanja, premijer je rekao da je toliko prostora omogućeno uspešnim sprovođenjem reformi, da se u ovom trenutku nije moglo više, ali da se on nada da će građani, posebno u prosveti i zdravstvu, osetiti bar neki boljitak.

- Ne slažem se da su to mala povećanja i neću da se slažem sa onima koji se dodvoravaju ljudima i misle da može da bude i više. Ne mislim da je 4 odsto malo, za samo godinu dana od kako smo počeli da sprovodimo program štednje. Mislim da je to ozbiljan i značajan uspeh - primetio je premijer.

Penzionerima 1, 25 odsto

Povećanje penzija je, kako je naglasio, na konferenciji za štampu, skromno - ali stabilno.

Vučić je istakao da se slaže da su penzioneri zaradili svoje penzije i da su nam mnogo toga ostavili, ali je neko ko je vladao pre to uništio.

- Mi danas 50 odsto penzija isplaćujemo iz budžeta, a ne iz PIO fonda, jer su neki pojeli ono što su zaradili penzioneri - podsetio je.

On je ukazao da to povećanje znači da će penzioner koji je, na primer, imao 20.000 dinara penziju, a nije mu smanjivana, sada dobijati 20.250, onaj koji je imao 40.000 imaće 40.500, a onaj koji je imao 80.000 imaće 81.000 dinara.

MMF, prema njegovim rečima zahtevao je da povećanje penzija bude niže.

Premijer je istakao da je potrebno da se razume da moramo da imamo stabilnu ekonomiju da možemo da isplaćujemo penzije, a mi već počinjemo i da ih uvećavamo.

- Što se plata tiče ne mislim da je povećanje malo - ponovio je dodajući da zna da nije još dovoljno da se lepo živi, ali ocenivši da plate rastu polako i sasvim sigurno ide na bolje.

A 2016. biće još bolje

Prema rečima Vučića, ako uspemo na takav način da se ponašamo dalje već sledeće godine ćemo moći da kažemo da opipljivo živimo bolje

- Danas građani ne žive lošije nego pre godinu dana. Plate u Srbiji na kraju 2015. će biti veće nego na kraju 2014 - primetio je Vučić i dodao da je u ukupnom platnom fondu privatni sektor nadomestio javni, što ga posebno raduje, ali da je zabrinut zbog daljeg visokog procenta sive ekonomije, za čije suzbijanje je potrebna podrška građana.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.11.2015. 17:56
HVALA ti voljeni majmune . To "povećanje" spasiće mnoge porodice više neće biti sirotinje u Srbiji . Tim "povećanjem" nahranićeš gladne , bolesni će imati za lekove a penzioneri će kupiti čep za guzicu . Babe i dede imaće za pola čokolade unucima ako im pretekne posle plaćanja TV pretplate koju si uveo ponovo zlikovče . Kako radio tako ti BOG vraćao i tebi i tvojim najmilijima .
Sreda 11.11.2015. 20:53
I još nešto:ne povećava plate državnoj adninistraciji,zamislite koliko će na tim bednim platama da uštedi.Sve su nas doveli do prosjačkog štapa.Ali i dalje vladaju,oni misle čista obraza.
Četvrtak 12.11.2015. 02:39
Bravo! Vas komentar bi mnogi trebalo da procitaju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online