Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.05.2010.
11:37
Vestionline A

Šoškić: Nema odmrzavanja plata i penzija

Još nije vreme za odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, ocenio je za list "Blic" predsednik Saveta Narodne banke Srbije (NBS) i kandidat za guvernera Dejan Šoškić.

 Pred Srbijom su dve opcije : Dejan Šoškić
 

"Jedna od akutnih tema kod nas je koja će tražnja podsticati privredni rast ako nemamo izvozno sposobnu privredu, pa se zbog toga postavlja pitanje može li se iz domaćih izvora generisati ta tražnja, što je u koliziji sa nekim drugim postulatima makroekonomske stabilnosti zemlje", istakao je Šoškić.


Šoškić je time pokazao da se slaže sa svojim kolegom Radovanom Jelašićem, koji je u petak oštro upozorio Vladu Srbije da bi odmrzavanje plata i penzija pre kraja godine, bez adekvatnih izvora, bio put u veću inflaciju i javni dug, skuplje kredite za građane i privredu. Glavno pitanje za Vladu je odakle bi se finansiralo povećanje plata i penzija.
Ekonomisti se slažu sa Šoškićem i Jelašićem, koji je rekao da su pred Srbijom dve opcije.


Prema prvom scenariju, kako je naveo Jelašić, ako bi plate u javnom sektoru i penzije u ovoj godini ostale zamrznute, životni standard građana bi zabeležio manji pad. Imali bismo nisku stopu inflacije, dalje smanjivanje referentne kamatne stope, javni dug ne bi rastao, a to bi posledično dovelo do smanjenja premije rizika zemlje. Privatni sektor i država bi se tako jeftinije finansirali i dinarski krediti bili bi povoljniji.


S druge strane, ukoliko bi došlo do odmrzavanja primanja, desilo bi se sve suprotno. "Pred nama su dve krajnosti, a šta će prevagnuti, znaćemo za deset dana", rekao je Jelašić.

Tema povećanja primanja zaposlenih u javnom sektoru i najstarijih građana ima i ekonomsku i političku stranu, rekao je za "Blic" ekonomista Vladimir Gligorov.


"Zamrznuta primanja bi trebalo da poboljšaju stanje u budžetu, ali ograničavaju potrošnju i ukupnu tražnju, što deluje recesiono. To je ekonomska strana stvari. Politički posmatrano, to povećava izglede opozicije jer raste broj siromašnih, a time i nezadovoljstvo."


"Sve u svemu, mislim da Vlada ne pokazuje sposobnost da pruži sveobuhvatan odgovor na stanje u privredi, što može da dovede do političkih i socijalnih pritisaka, pa onda i do štampanja para i drugih iznuđenih mera", upozorio je Gligorov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online