Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.08.2015.
09:56
Tanjug A

Trgovina Srbije s Rusijom smanjena za petinu

Savetnik za agroprivredu u Ekonomskom institutu u Beogradu Miladin Ševarlić rekao je da od trgovinskog rata Rusije i Evropske unije Srbija, umesto očekivane koristi, ima štetu, a trgovina sa Rusijom smanjena je za petinu.

Reuters
Rusima možemo da prodamo samo voće i povrće, ali je i to izvezeno manje nego što se očekivalo

Ševarlić smatra da najveće šanse za izvoz u Rusiju imaju proizvođači voća i povrća, mesa i mleka, ukoliko se uspe u revitalizaciji domaćeg stočarstva, ali da je za to potrebno konstantno dodatno ulaganje u sektor poljoprivrede u narednih tri do sedam godina. Prema njegovim rečima, za to je neophodno formirati logističke centre, preko zadružnog sektora i tu proizvodnju usmeriti na zahtevno i veliko rusko tržište.

Ševarlić je za RTS rekao da se kao razlozi za štetu koju Srbija trpi zbog trgovinskog rata Rusije i EU navode pad rublje, skok dolara, jeftinija nafta u svetu, manja tražnja za uvoznim proizvodima u Rusiji i dodaje da je jedino kod poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zabeležen rast izvoza od skoro šest odsto, što je takođe manje od očekivanog.

On smatra da problem nije u količini i standardu, kada se izvozi u Rusiju, nego u nedostatku investicija, relativno malom agrarnom budžetu i neorganizovanosti porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zbog urušavanja zadružnog sektora privrede.

Poljoprivrednici nisu na vreme obevešteni za sušu

Tanjug
Kukurzu spržen zbog suše

Ševarlić je istakao da suša dugoročno nije iznenadila, jer je decenijama prisutna tendencija porasta prosečne godišnje temperature.

- Kratkoročno mislim da su prognozno-izveštajne službe podbacile, trebalo je da blagovremeno obaveste poljoprivrednike, ali i druge, da nas čeka dugoročni i vreli talas - smatra Ševarlić.

Investicije u sistem za navodnjavanje je osnovni problem, jer primarnu mrežu navodnjavanja nikada ne grade poljoprivredni proizvođači, nego država, koja omogućava pristup izvorima vodosnabdevanja i obezbeđenje izvora energije, istakao je Ševarlić.

Veliku sušu Srbija je, kako je podsetio, imala i 2012. godine i tada je rečeno da je šteta bila milijardu evra što je više nego da je uloženo u sisteme za navodnjavanje.

On je ukazao da se procene ovogodišnje štete kreću od dvadesetak procenata do minimum 40 odsto, kada je reč o prinosu kukuruza, a kod šećerne repe i soje biće još veći podbačaj.

Govoreći koliko će to uticati na cene mesa i mleka na jesen, Ševarlić je naveo da cene neće samo zavisiti od prinosa, već i od uvoza i slobodnog protoka robe iz EU i od trgovinskog rata sa Rusijom, ali i od kupovne moći potrošača, jer će i ako bude robe, ukoliko ne bude kupaca, cene morati da padaju.

On je poručio da vlada mora da ispuni zakonske obaveze o minimalnom agrarnom budžetu od pet odsto i da se postara sa bankarskim sektorom da obezbedi sredstva za izvozne programe. Ševarlić je dodao i da će Srbija kukuruza uvek imati dovoljno da zadovolji potrebe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online