Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.07.2015.
06:52
S. Janković - Vesti A

Otimanje za poslove sa Teheranom

Praktični Nemci već su opravdali epitet prvog svetskog izvoznika. Ministra privrede Zigmara Gabrijela su već poslali u Teheran da sa Irancima razgovara o budućoj ekonomskoj saradnji. On je obavio taj zadatak, a sada će uslediti konkretni pregovori kompanija sa partnerima u Iranu. Valjalo bi obnoviti tamošnja industrijska i energetska postrojenja, poprilično zastarela zbog višegodišnjih sankcija koje im je Zapad uveo.

Tanjug/AP
Biznis počinje: Gabrijel i iranski ministar Zanganeh

Posle Gabrijela, ka Teheranu kreće francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus.

Nemci, pa Francuzi

"Moj kolega (Muhamed Džavad Zarif) me je pozvao. Zvao me je i ranije, nisam otišao, ali sada mislim da je sve na svom mestu i da mogu da idem", rekao je Fabijus dodajući da očekuje i da će razgovarati sa iranskim predsednikom.

Fabijus odlazi u Iran pošto su ta država i šest svetskih sila prošle nedelje postigli sporazum o iranskom nuklearnom programu, na osnovu koga će Teheranu biti ukinute sankcije u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa.

"Smatram da je potpuno normalno da nakon potpisivanja istorijskog sporazuma, Francuska i Iran ponovo grade normalne odnose", zaključio je šef francuske diplomatije, očito priželjkujući da i njegova zemlja dobije deo "kolača".

Brojne prepreke

Postupno ukidanje sankcija moglo bi da počne tek iduće godine - u najboljem slučaju. Na tom putu ima dosta prepreka. Najpre ona da li će inspektori Atomske agencije u Beču iduće zime dati zeleno svetlo za ukidanje sankcija? Da li će sporazum Grupe 5+1 i Irana proći kroz američki kongres? Raspolaže li Izrael tom političkom težinom da nedvosmisleno utiče na američkog zakonodavca? Kako će se Saudijska Arabija nositi sa svojim nezadovoljstvom, pasivno ili aktivno?

EU je pohitala da u ponedeljak odobri nuklearni sporazum Irana i svetskih sila, što je prvi korak ka ukidanju evropskih ekonomskih sankcija Teheranu.

Privrede evropskih zemalja su muku mučile jer im je politika zatvorila pristup bogatom tržištu zemlje, čiji je naftni sektor pre sankcija zarađivao 100-120 milijardi dolara godišnje. Veruje se da Iran ima oko 100 milijardi dolara koje su bile "zamrznute" u bankama širom sveta.

Susret u Beču

Zato su žurno zakazali narednih dana susret u Austrijskoj privrednoj komori evropskih predstavnika ekonomije i politike o "postsankcionim temama" na relaciji EU-Iran. Teheran se nada da će ova konferencija označiti početak odmrzavanja iranskih petro-dolara, čija se visina procenjuje na 100 milijardi u bankama širom sveta.

Ministri spoljnih poslova EU saglasili su se da će ukidanje ekonomskih i finansijskih sankcija stupiti na snagu čim Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdi da je Iran ispunio sve svoje obaveze.

Na pomenuti skup u Beču, osim domaćina, predsednika austrijske nacionalne komore Kristofa Lajtla, dolaze i predsedavajući Britansko-iranske, Nemačko-iranske i Francusko-iranske privredne komore, kao i veliki broj izvršnih direktora evropskih industrijskih firmi i finansijskih organizacija.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 22.07.2015. 07:21
Па то се и тако ради .САД,Немачка,Британија,Француска изазову рат у некој држави и дају санкције како би та држава пропала а онда пружају помоћ тој држави и ето зарада .Запад је изазвао рат на Балкану и сва предузећа су пропала и сада запад даје помоћ Балкану са великом каматом .Запад су најпаметнији људи на свету знају како може да се заради .Они су професионални лопови .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online