Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.05.2010.
12:00
I. Petrović - Vesti A

Uz ministre i sto agencija

Bez obzira na najave iz Vlade Srbije da će u ovoj godini smanjiti državnu administraciju i napraviti "giljotinu" institucija čije se nadležnosti poklapaju, mnogi od tih fondova, komisija, agencija, direkcija i kancelarija i dalje rade i finansiraju se iz državnog budžeta.

TROŠI NEMILICE NARODNE PARE: Mlađan Dinkić, ministar ekonomije

Štaviše, Vlada Srbije je nedavno osnovala još jednu svoju kancelariju, a reč je o Kancelariji za saradnju sa civilnim sektorom, koju će takođe finansirati građani.


Međutim, za razliku od onih tela koje osniva sama Vlada pa ih ona može i ukinuti, postoji i gomila onih, koje imaju budžete i od nekoliko stotina miliona dinara, ne mogu se tako lako ukinuti. Većina njih je formirana na osnovu zakona koje je donela Skupština Srbije, i jedini način da budu ukinute je da Vlada predloži izmene zakona koje bi parlament trebalo da prihvati, odnosno poslanici izglasaju.
 

Rodoljub Šabić

Prema evidenciji kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, u Srbiji postoji oko 11.000 subjekata, koji na svim nivoima, od najnižeg do državnog, vrše nekakvu javnu vlast ili troše javni novac.

Na republičkom nivou, pored 26 agencija, postoji i 17 zavoda, 11 direkcija, sedam fondova i četrdesetak "ostalih" - uprava, centara, komisija i slično. Dakle, u Srbiji postoji preko 100 regulatornih tela, a kod nekih se opis posla umnogome poklapa.

Uhlebljenje stranačkih kadrova


Nije nikakva tajna da političke partije koje dođu na vlast maksimalno koriste sve državne institucije, ministarstva, agencije, zavode, fondove i kancelarije kako bi se odužili svojim partijskim kadrovima i zaposlili ih zbog zasluga tokom predizborne kampanje. Prosečna mesečna plata direktora vladinih kancelarija je oko 1.000 evra, ali ima i onih za znatno višim primanjima.


Tako se sa oblastima kojima se bavi Mlađan Dinkić i njegovo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja podudaraju delatnosti još sedam institucija. Sa budžetom od 3,1 milion evra u ovaj resor zalazi Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), zatim Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza, kao i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Zanimljivo da se osim Nacionalne agencije za regionalni razvoj, ovim pitanjem bave još Fond za razvoj Republike Srbije, ali i Republički zavod za razvoj, kao i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja čiji je budžet 1,6 miliona evra. Na sve to regionima se delimično bavi i Ministarstvo za NIP Verice Kalanović kao i ministar bez porfelja Sulejman Ugljanin.

CVJETIĆANIN: Sramno


Ekonomista Danijel Cvjetićanin kaže da u ovome vidi "visok stepen cinizma vlade".
- U trenutku kada javnost ćuti o tome što nisu sprovedene mere štednje, koje su obećane, vlada se usuđuje da opet osniva agencije ili kancelarije. Sramno je to što siromašni poreski obveznici moraju da plaćaju sve to. Ta sredstva su možda relativno mala, ali svako vladino telo imaće neke projekte koji će sigurno iziskivati novac - kaže Cvjetićanin.


U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja rečeno je "Vestima" da je u planu da se u Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj "ulije" Agencija za mala i srednja preduzeća kao i deo Ministarstva koji se bavi infrastrukturnim projektima tako da neće biti novih zapošljavanja i uvećavanja administracije.
 

Srpski ministri: Verica Kalanović, Oliver Dulić i Milutin Mrkonjić

Slično je i u resoru Olivera Dulića, jer osim Ministarstva za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine postoje Agencija za zaštitu životne sredine sa budžetom od 445.000 evra, Zavod za zaštitu prirode, kao i Fond za zaštitu životne sredine sa finansijama od 28,5 miliona evra.

Osim toga, postoje još i Agencija za hemikalije, Agencija za reciklažu, Republička agencija za prostorno planiranje i Republički geodetski zavod.


Ništa bolje nije ni u prosveti kojom se bavi ministar Žarko Obradović, gde istovremeno postoje Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja sa budžetom od 500.000 evra, ali i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.


Dupliranja ima i u resoru njegovog partijskog kolege iz SPS-a Petra Škundrića koji vodi Ministarstvo za rudarstvo i energetiku. Tako istovremeno postoje Agencija za energetiku i Agencija za energetsku efikasnost čiji je budžet 142.000 evra, ali i Agencija za rudarstvo. Međutim, u Ministarstvu energetike nemaju nikakvu mogućnost da ukinu ili smanje broj zaposlenih u ovim agencijama, jer, kako tvrde, to su nezavisna tela koja je osnovala Skupština, ali se finansiraju iz budžeta.


S druge strane, mnoge agencije brane se da je njihovo ukidanje nepotrebno, jer se finansiraju iz sopstvenih prihoda, a neki poručuju da se Vlada neće drznuti da ih ugasi, jer su formirane u skladu sa direktivama EU.


 

Vladine kancelarije


Najpoznatije kancelarije i njihovi budžeti:
- Kancelarija za saradnju s medijima (690.000 evra)
- Kancelarija Saveta za decentralizaciju (255.000 evra)
- Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost (17,7 miliona evra)
- Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja (1,6 miliona evra)
- Kancelarija za evropske integracije (1,15 miliona evra)
- Kancelarija za saradnju s Haškim tribunalom (400.000 evra)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online