Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.05.2010.
12:43
RTS A

Novi zakon za privatne penzije

Vlada Srbije dostavila je parlamentu izmene zakona koji reguliše oblast privatnog penzijskog osiguranja, koje treba da podstaknu što duže ulaganje u te fondove i veću dobit.

Predloženo je da se u privatnu penziju odlazi u 58. godini života, što je u skladu sa podizanjem donje granice i kod državnih penzija. Uvešće se i veća konkurencija među fondovima, uz smanjenje naknada koje se uzimaju za upravljanje prikupljenim sredstvima.

Veterinarski zavod iz Kruševca je, još pre osam godina, počeo da uplaćuje svojim radnicima dodatnu penziju, u tada prvom privatnom fondu. Već sa 53 godine oni će moći da primaju tu penziju ili, ako žele, odjednom uz pripisanu dobit, podignu sav novac sa svog računa.

Oni koji počnu sa uplatama, posle usvajanja novog zakona, jednokratno bi mogli da podignu samo 30 odsto novca, i to ne pre 58. godine.

"Mi o svim našim radnicima mislimo podjednako i sigurno je da ćemo nastaviti da ih osiguravamo, bez obzira na dopune i promene pravila igre. Kad dođete u neke godine, nije važno da li je 53 ili 58, sigurno dobro dođe", rekao je direktor Veterinarske stanice Kruševac Dragan Janjić.

U Ministarstvu finansija objašnjavaju da zakonske izmene štite smisao privatnih penzija i razloge zbog kojih se država odriče oporezivanja, što je u ovom trenutku, oko 3.900 dinara od iznosa, koji se uplaćuje u privatni penzijski fond.

"Ono što je ideja privatnih penzijskih fondova nije da vi podignete sredstva pa da kupite automobil, a da pri tome koristite podsticaj koji država daje", kaže državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić.

Devet privatnih penzijskih fondova

U protekloj, kriznoj, godini fondovi nisu značajno povećavali članstvo, dva fonda su se ujedinila, u najavi je još jedno takvo udruživanje. Trenutno posluje devet privatnih penzijskih fondova, u koje je učlanjeno oko 170.000 građana koji samostalno uplaćuju novac ili za njih to čine poslodavci.

"Ovde su dominantni zaposleni članovi i zbog toga je prirodno da ovu penziju koriste paralelno sa državnom penzijom. Ovo povećanje starosne granice predstavlja samo dobit za članove fonda jer što duže, više i češće uplaćuju i akumulirana suma će biti veća", tvrdi Nataša Marjanović iz Grupacije dobrovoljnih penzijskih fondova.

Jedna od prednosti štednje u dobrovoljnim penzijskim fondovima jeste što članovi mogu da uplaćuju novac u skladu sa tim koliko ga i kada imaju.

Naknade koje fondovi uzimaju za sada su ujednačene, konkurentnost među njima bi trebalo da pojača ograničenje naknada prilikom uplata i smanjenje naknade za upravljanje prikupljenim sredstvima.

U zemljama regiona novac uložen u privatne penzijske fondove dostiže i jedanaest odsto društvenog proizvoda. Kod nas je u tim fondovima svega osam milijardi dinara, što je tek 0,15 odsto.

Zakonske izmene omogućavaju fondovima da deo prikupljenog novca ulažu i u investicione fondove. Novina je i da su sredstva na računu pojedinca, ako kupuje prvi stan, garancija banci.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online