Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.06.2015.
22:22
D. Dekić - Vesti A

Država za privatnike ne haje

Norveški narod pružio je ruku spasa Obrenovcu u najtežim danima u istoriji grada gotovo potopljenog u prošlogodišnjim majskim bujicama.

Dragan Marković (sa mikrofonom) i Miroslav Blažić

Iz Norveške je stiglo pola miliona evra za oživljavanje privatnog sektora koji hrani gotovo 1.000 porodica, a Obrenovčani i brojni dijasporci poreklom iz ovog mesta zahvalnost su pokazali okupljanjem koje je povodom godišnjice vodene katastrofe upriličio Poslovni klub Obrenovac 2014 u izletištu Zabran, nadomak Save. Obrenovački privrednici potrudili su se da budu dobri domaćini, a blizu 500 gostiju koje su okupili u poznatom izletištu moglo je da uživa u bogatoj trpezi. Tu se našao čak i srneći gulaš.

Predsednik poslovnog kluba Goran Mitrović kaže da je od 850 firmi koje su pretrpele direktnu štetu, njih više od 60 moralo da ugasi posao. Pomoć države nije stigla čak ni za privatnike koji zapošljavaju više od 50 radnika.

- Ne samo da tada ni dinara pomoći od države nije stiglo privatnom sektoru, već nije bilo ni olakšica niti odlaganja plaćanja dospelih obaveza. Bilo je ozbiljno ugroženo 3.156 radnika, jer iako je šteta usled nemogućnosti obavljanja privredne aktivnosti premašivala 30 miliona evra, planirana pomoć bila je svega 132.000 evra - kaže Mitrović.


- Obrenovački privatnici koji su ugasili posao nemaju mogućnost da ponovo pokrenu biznis, jer ni ne mogu da konkurišu kod banaka za kredite, a to nije omogućeno ni onima koji su sa gubitkom poslovali u 2014. godini.

Bedem od šećera

Dragan Marković je ukazao i da nisu svi primeri pomoći iz severne zemlje svetli kao obrenovački. Podsetio je da je Vlada Norveške donirala Kraljevu 50.000 evra za podizanje bedema, ali je tu branu od poplava s prvim jačim kišama srušila reka Ribnica.

Tada se Kraljevina Norveška pojavila kao spasilac. Dragan Marković, predsednik Društva srpsko-norveškog prijateljstva kaže da je tako nikao Poslovni klub kao branik interesa lokalnog preduzetništva.

- Lako je onima koji rade u institucijama i javnim preduzećima i na državnom su platnom spisku, ali to nije slučaj sa malom privredom koja živi od onoga što zaradi. Norveška je doprinela sa 500.000 evra da mnoge radnje budu spasene, grad vraćen u život, a ljudi na posao - kazao je Marković.

Ova beogradska opština, najviše stradala u nezapamćenim bujicama, pobratimljena je sa norveškim okrugom čiji je glavni grad Dramen. Ta veza traje godinama i, prema rečima Miroslava Blažića, šefa obrenovačkog ogranka Društva srpsko-norveškog prijateljstva, stalno se učvršćuje. Norvežani su želeli da započnu i biznis u bratskom gradu, ali ih je, kako objašnjava, šuma srpskih zakona sprečila u tome.

- Saradnja je nastavljena na drugima planovima, a Norveška je dragoceni prijatelj, jer naši studenti odlaze kod njih na usavršavanje, a lokalna zajednica na razne edukacije - objašnjava Blažić.
Posle finansijske injekcije Goran Mitrović očekuje ne samo da se uspostavljanje privrednog poslovanja sa Norveškom, već i pomoć u renoviranju gimnazije i pozorišta.

- Kraljevina Norveška je pre dve decenije finansirala opremanje pozorišne sale, a moje sugrađane na to neprestano podseća tabla o donaciji koja stoji na pozorišnom zidu - priča Mitrović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online