Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.04.2015.
21:38
Tanjug A

Deficit duplo manji od planiranog: Biće povećanja plata i penzija?

U prva tri meseca deficit u državnoj kasi je dva i po puta manji od planiranog, pokazuju zvanični podaci Ministarstva finansija. Raste naplata PDV-a, akciza i neporeskih prihoda. "Ako ovako nastavimo, stvoriće se uslovi za razmatranje povećanja plata i penzija", rekao je večeras ministar finansija Dušan Vujović.

Beta/N. S.
Možemo da odahnemo i popijemo kiselu vodu?

Vujović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je planirana visina prihoda bila 23 milijardi dinara, a da je ostvareno skoro duplo više.

- Ostvarili smo preko 42 milijarde. Tu udeo imaju i javna preduzeća koja su krajem 2014. tražila da dividende uplate u narednoj godini. To je bilo planirano, rekao je ministar Vujović.

On je naveo da se "od septembra beleži poboljšanje uplata PDV-a i to je rezultat rada, većeg stepena smanjenja sive ekonomije i višeg stepena discipline".

- Čini mi se da se potrošnja ne smanjuje, ljudi troše i PDV od potrošnje se povećava, rekao je Vujović i istakao da je to, u dobrom delu, znak poboljšanja ekonomske discipline i trenda.

Ministar finansija očekuje i veći udeo PDV-a i neporeskih prihoda u ukupnim prihodima.

- Očekujem da ćemo naplaćivati više, kazao je Vujović.

On je istakao da se "po jutru dan poznaje" i da je najveća briga bila kako će se program naplate odraziti u prvih nekoliko meseci, a očekuje vrlo dobre rezultate na reviziji programa.

Upitan da li je realno da se plate i penzije povećaju u jeseni, kao što je najavio premijer, Vujović je rekao da je moguće da se za to stvore uslovi.

- Ako ovako nastavimo u drugom i trećem kvartalu, fond (MMF) će sigurno tražiti reviziju programa, i to će značiti i razmatranje mogućnosti za reviziju plata i penzija, kaže ministar.

- Ipak, nije svuda išlo po planu. Najveća su odstupanja - i to za 44 odsto kod potrošnje novca za kapitalne investicije. Nije samo potrošeno manje nego što se planiralo za ovu godini, nego i u poređenju s prethodnim godinama, rekao je Vujović.

Ministar finansija ističe da je prvi kvartal uvek spor u realizaciji projekata.

- Zbog zime i problema sa zemljištem problem je i priprema projekata za realizaciju. Radimo na tome da poboljšamo kapitalne pripreme i budemo spremni za nove projekte, kazao je ministar finansija Dušan Vujović.

Nedelja 05.04.2015. 22:05
Ocigledno da nam je ekonomija enormno napredovala od kada su smanjene plate i penzije, pa je sad u najavi povecanje. Klasicno ispiranje mozga narodu... samo se pitam dokle vise???
Nedelja 05.04.2015. 22:04
Обећања лудом радовања.ДОС је обећавао у демократији живот као у рају.Зоран Живковић је обећавао Србију у ЕУ 2007.год. Динкић је обећавао 1 000 евра сваком грађанину Србије ако победи Тадић за Преседника Србије.Дачић,Вучић су обећавали бољи живот народа Србије у 2014 а затим у 2015.год. бољи живот је само политичарима а народ Србије из дан у дан све горе и горе живи.Све док Србија не буде сама себи газда нема побољшања живота у Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online