Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 25.02.2015.
04:39
N. S. Preradović - Vesti A

Soroš hoće i Galeniku

Američki biznismen Džordž Soroš želi da kupi srpsku fabriku lekova Galenika a preko svog fonda Kvantum stratedžik partners LTD navodno je još u oktobru poslao u Beograd pismo o zainteresovanosti, saznaje list "Danas".

Reuters
Američki biznismen zainteresovan i za lekove: Džordž Soroš

Soroš je pre nekoliko nedelja kupio Denjub fuds grupu u čijem vlasništvu su "Imlek", "Bambi", "Knjaz Miloš" i Subotička mlekara. Na javni poziv Agencije za privatizaciju Galenike prijavilo 15 potencijalnih kupaca.

Soroš je na tržište Srbije došao još u vreme Miloševića i to preko medija, kada je njegov novac bio presudan za neke novine, radio i TV stanice.

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju kaže za "Vesti" da mu je "zanimljivo to što je Soroš odlučio da investira u realni sektor".

- Iako je poznat po ulaganju u medije to je njegova usputna delatnost, on se pre svega bavi plasmanima na finansijsko tržište. To što sada ulaže u Srbiju moglo bi značiti da je na pomolu valutni rat tj. pad vrednosti dolara pa on želi da novac premesti u realni sektor - navodi Pavlović.

Ulaganje u prehrambenu industriju, što je Soroš uradio kupovinom Denjub grupe, može da znači i nameru da se približi tržištu Rusije, smatra Pavlović.

Ekonomistu Midoraga Zeca ne čudi Soroševo zanimanje za farmaceutsku industriju "jer je to posao 21. veka".

- Farmacija, telekomunikacije sve su to poslovi koji nose dobit i to je dobro za investitora, a da li će biti dobro za državu zavisi od toga kakvu poresku politiku ima. Trenutno je oporezivanje na dobit u Srbiji svega 15 odsto, dok je u susednoj Hrvatskoj čak 35 odsto - kaže dr Zec.

Tako nisko oporezivanje na dobit nije dobro za državu jer onda nema novca za druge potrebe, od socijalne politike do obrazovanja. U Srbiji je mamac za ulagače jeftina radna snaga.

- Globalizam nameće da se poslovi premeštaju u Vijetnam, Kinu, Srbiju gde je ljudski rad najjeftiniji - navodi dr Zec.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.02.2015. 07:40
Ne moze biti jos dugo, uskoro dolazi i izdanje u kojem ce pisati "Umro Dzordzi Seros" i au pm jedno gomno manje!
Sreda 25.02.2015. 07:51
špekulant ljudskim životima
Sreda 25.02.2015. 08:22
Pametne države štite svoje nacionalne i vitalne resurse... samo se srbija i dalje ne odriče liberalnog koncepta... među poslednjima na svetu... kao što se i soc-komunističkog sistema nije odrekla sve dok se i poslednji izdanak kumrovačke škole nije presvukao u liberala... Je*bem ti sudbinu....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online