Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.10.2013.
01:25
N. S. Preradović - Vesti A

Očekivani profit pojeli moćnici

Srpska dijaspora je jedna od deset najdarežljivijih prema svojoj otadžbini. Svetska banka je u poslednjem istraživanju naše rasejanje svrstala u top deset po količini novca koji tokom godine pošalju rođacima u otadžbini. Inače u svetu najviše deviza iz inostranstva šalju emigranti iz Indije (70 milijardi dolara) i Kine (60 milijardi), a od evropskih zemalja darežljiviji od Srba su samo Ukrajinci i Rumuni.

OTVORI, ZATVORI: Dragan Šljivić
 


Dok smo po doznakama među prvima, kada su u pitanju investicije srpske dijaspore u maticu, Srbija se nalazi na začelju. U većini zemalja odnos investiranja i doznaka je 50 prema 50, a u Srbiji kapital koji stiže iz dijaspore ima odnos 90 odsto doznaka prema 10 odsto za investicije. I oni koji se odvaže i krenu da ulažu u otadžbinu najčešće odustanu razočarani odnosom države prema ulagačima.


Nedavno je upravo to uradio Srba Ilić, osnivač američkog Junivorlda i kupac niškog Srbijaturista. Ilić je na konferenciji za novinare najavio da će njegova kompanija prodati najveće hotele iz sastava ovog preduzeća - Nais, Ambasador i Ozren - a da će zadržati samo hotel Grand Niš, u čije je renoviranje uložio "više od deset miliona američkih dolara".
 

Ilić je rekao da je to odlučio zbog "presije" MUP-a na njega i direktore u Srbijaturistu. Ocenio je da ta vrsta pritiska odbija strane investitore, jer oni "ne vole da ih policija tretira kao kriminalce".

TRETIRAJU NAS KAO KRIMINALCE: Srba Ilić (u sivoj jakni)
 


- Ne želim više da ulažem novac i vreme u Srbijaturist, a da zauzvrat dobijam pozive iz MUP-a za razgovore u kojima treba da dokazujem da nisam kriminalac - kazao je Ilić.


Inače, ovaj biznismen retko dolazi u Srbiju i zbog policijske poternice, jer se u Višem sudu u Nišu vodi istraga protiv njega zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Vodio je i spor pred Međunarodnom arbitražom sa državom Srbijom, koji je dobio.
Prema nekim podacima, investitori iz rasejanja u protekloj deceniji u Srbiju su uložili 550 miliona dolara i zaposlili 25.000 ljudi, ali se to izgleda u otadžbini dovoljno ne ceni, pa mnogi zatvaraju farme, radionice, hotele, i odlaze razočarani.


Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju kaže da svi investitori, pa i oni iz dijaspore, zaobilaze Srbiju zato što "da bi u otadžbini započeo posao prvo moraš da se nagodiš".

- Svaki posao u Srbiji zahteva direktnu pogodbu sa nekim uticajnim političkim moćnikom, a to košta. Velike i uticajne kompanije mogu to da priušte, ali biznismeni iz rasejanja teško mogu da zadovolje apetite domaćih moćnika. Nailaze na ili ucene ili zid ćutanja i onda odustaju - kaže Pavlović za "Vesti".

Nebojša Stanković, advokat specijalizovan za strana ulaganja, ističe da je prvi problem na koji potencijalni investitori nailaze - prevelika regulativa, odnosno propisi.

- Drugi problem je primena tih propisa, koja na žalost nije ista u svim opštinama u Srbiji. Previše je diskrecionih prava, propisi mogu da se tumače ovako ili onako - kaže za "Vesti" Stanković.
 

Dijaspora izdržava milion ljudi


Za prvih sedam meseci ove godine, prema podacima Narodne banke Srbije, u novcu, poklonima i ostalim transferima u Srbiju su stigle 1,73 milijarde evra. U istom periodu lane naši građani su poslali 1,55 milijardi evra. Prema podacima Svetske banke godišnje u Srbiju stigne od 5,5 do 5,6 milijardi dolara. Dijaspora direktno ili indirektno izdržava milion ljudi, a najviše doznaka dolazi iz Nemačke, Austrije, Švajcarske i Francuske.


Papiri jedu investicije


Ekonomista prof. Vladimir Grečić, jedan od najboljih poznavalaca srpskog iseljeništva, ističe da su ekonomska nesigurnost u matici, nedovoljna pravna bezbednost, korupcija i kriminal glavni faktori koji utiču na to da dijaspora slabo ulaže.


- Neophodna je depapirologija, decentralizacija, regulisanje svojinskih odnosa, kao i lokalni programi za investiranje - smatra Grečić.


 

ISKUSTVA: ONI SU PROBALI I NISU USPELI

Prevareni zemljaci beže iz Srbije

 

SLUČAJ PRVI -  Dragan Šljivić iz Donjeg Vidova kod Paraćina, koji je sa porodicom u Arauu, od svog gazde je 1998. otkupio liniju za PVC stolariju i otvorio firmu Profil. Usledilo je bombardovanje NATO-a, a kada se ono završilo, Šljivića je dočekao "sistem rada" u Srbiji, pa je 2003. zatvorio firmu i vratio se u Švajcarsku. Tamo je otvorio firmu iste delatnosti. Radio je dve godine, a onda je opet kupio novu proizvodnu liniju i započeo biznis u Srbiji. Tri-četiri godine je solidno radio, a onda je zbog opšte besparice promet počeo da opada. Kada je otvorio firmu Šljivić je bio 36. po redu proizvođač PVC stolarije, a danas ih ima preko 2.000. Međutim, skoro 1.300 firmi nije prijavljeno.


SLUČAJ DRUGI -  Tihomir Stanojević Tika, rodom iz Donjeg Vidova kod Paraćina, kaže da je sreća da se sam vratio u Srbiju, jer da su iz Švajcarske došli i supruga Miroslava i sinovi Novica i Dobrica mogli bi samo da se uhvate za ruke i zajedno bace u Moravu.

Nikad više u otadžbinu


I Ljubiša Aleksić, rodom iz Vranovca kod Jagodine, koji sa suprugom Desankom, sinom Živoradom i ćerkom Svetlanom živi u Cirihu, ima loša iskustva u zavičaju zbog kojih je rešio da se ne vrati u otadžbinu.


- Kupio sam lokal u Tržnom centru u Jagodini, ali nisam mogao da dobijem ključeve jer su mi tražili da doplatim 20.000 ondašnjih nemačkih maraka iako sam izmirio sve po ugovoru. Posle pet godina sudija je presudio u moju korist. Ali i dalje nisam mogao da dobijem ključeve. Sudski izvršitelj je tri puta izlazio, ali bi ga oni verovatno podmitili i ja sam opet ostajao bez ključeva. Na kraju sam morao da doplatim. Izgubio sam 40.000 maraka. Veoma razočaran, prodao sam lokal - ispričao je Ljubiša.

- Hiljadu nameta! Zemljarina, kućarina, građevinsko zemljište, firmarina. Postoji li zemlja u kojoj se firmarina plaća 2.300 evra godišnje, a struja skoro dva miliona dinara - pita Tika.
On je devedesetih godina u svom selu otvorio veterinarsku stanicu i poljoprivrednu apoteku. Trgopromet, preduzeće iz Ćićevca, koje je zakupilo firmu, bilo je u blokadi. Pošto je on bio u inostranstvu nije imao vremena da traži drugog poslodavca, pa je firma propala. Onda je otvorio konfekcijsku firmu, a samo u mašine je uložio preko 100.000 švajcarskih franaka. Tu firmu "ubili" su Kinezi. Tika je propao, a 36 prijavljenih radnika ostalo je bez posla. Potom je otvorio dve benzinske pumpe. Njegov kum je istočio naftu i sipao vodu. Tika je morao da nadoknadi štetu svim kupcima.
 

SLUČAJ TREĆI - Iako je još pretprošlog novembra profesor Vladan Petrović u Badnjevcu kod Kragujevca postavio solarno postrojenje bez panela, koje sakuplja i skladišti sunčevu energiju, niko u Srbiji nije zainteresovan za njegov izum.
 

- Naša zemlja se ponaša kao da joj ništa nije potrebno. Radije ćemo da kupimo tehnologiju od stranaca, ali svoje nećemo. S jedne strane, imamo umni potencijal, ali s druge strane nemamo samopoštovanje. Tako ću, najverovatnije, postrojenje prodati strancima, a onda će Srbija da ga kupi od njih po mnogo većoj ceni - navodi profesor Petrović za "Vesti".

On dodaje da bi to postrojenje omogućilo da sve toplane u Srbiji rade na sunčevu energiju tako što bi je sakupljale preko leta, a koristile zimi.

Z. GLIGORIJEVIĆ 

POVEZANE VESTI

Utorak 29.10.2013. 01:27
Kad će ljudi početi da misle svojom glavom i da shvate da je sva ova nazovi kriza izmišljena da bi bili lakše opljačkani.
Utorak 29.10.2013. 08:47
U ovoj zemlji funkcioniše samo diktatura-strah-batina jedino tad bi se ove lopovčine uplašile jer se od Boga izgleda ne plaše kao i ovi u Nišu što su uzimali humanitarnu pomoć bruka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online