Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.01.2015.
07:50
Lj. Ivanović - Vesti A

Uzroci propasti Srbije (1): Hajdučka država

Karakteristično za svako pospremanje kuće u državi jeste da se rezultati vide kroz dve-tri godine. Do tada se navodni reformatori uglavnom već obogate, odu s vlasti i pravdaju se da su bili nadomak uspeha kad su pali s funkcija. A oni koji ih zamene, nastave po starom još dve godine i krive bivše za svoje neuspehe.

www.mc.rs
Laži i raasprodaja: Milan Knežević

U novim reformama Vlada je srezala penzije i tako uštedela mizernih 210 miliona evra, što prema ocenama svih ekonomista nije ni izbliza dovoljno da se javne finansije stabilizuju. Povećani su i porezi, iako konvencionalna ekonomska mudrost kaže da se posrnula privreda ne može konsolidovati povećavanjem poreza i smanjivanjem rashoda. To samo dovodi do grčenja sistema i daljeg zaglibljivanja u živom pesku.

- Naša zemlja je metafizička farsa. Premijer Aleksandar Vučić vrlo dobro zna da će smanjivanje plata i penzija imati nulti efekat i zato će sad posegnuti za prodajom Telekoma Srbije, udela u Elektroprivredi Srbije, aerodromu, Državnoj lutriji, RTB Boru - kaže Milan Knežević, privrednik i vlasnik Modusa.

800.000 službenika

Nekada je državni aparat države koštao pet odsto bruto nacionalnog dohotka, pa onda osam odsto, pa 15, a danas košta 45 odsto!

Crna slika privrede u Srbiji

* Ukupno preduzeća 115.000

* Gubitke iznad visine kapitala ima 26.000 preduzeća

* Gubitke do visine kapitala ima 36.000 preduzeća

* Zrelo za stečaj je 25.000 preduzeća

* Fantomskih firmi ima 28.000

- Mi moramo da znamo kakvu državu hoćemo. Ako hoćemo liberalnu, onda je državni aparat mali, ali su i socijalna davanja manja. Ako hoćemo socijalnu državu, onda je aparat veliki, skuplji, ali i daje više. Ali ja imam utisak da Srbi hoće liberalnu državu kad treba da plate porez, a socijalnu kada moraju kod doktora, ili kad im dete pođe u školu. A to ne može. Mi ne vidimo da su to dva koncepta. Umesto pravne, mi imamo revolucionarnu državu - kaže Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Ni danas niko ne zna koliko je tačno državnih službenika, a procene idu i do 800.000 ljudi. Nepoznato je koliko ima državnih agencija za sve i svašta i koliko novca ode na plate svih tih ljudi. Svaka nova vlada zapošljavala je partijske članove, a naredna je dodavala svoje, pa smo došli u situaciju da ima više ljudi u državnim službama nego u privredi.

Srbija je tokom 2014. izvezla 25 najboljih studenata matematike i medicine. Iz Matematičke gimnazije nam je za godinu otišlo 11 najboljih đaka, a istovremeno su profesorima smanjene plate.

- Pa što ne bismo probali da izvezemo poslanike? Ah, da, njih niko neće - ističe Zec.

Siva ekonomija

Srpski penzioni sistem je takođe na kolenima. Pre svega on se zasniva na sistemu "iz ruke u usta". I sad se penzionerima smanjuju penzije, što je kršenje ustavom zagarantovanih stečenih prava, ali se partijama povećavaju budžetski izdaci. Pojedini ekonomisti to što nam se u zemlji dešava nazivaju hajdučijom.

Demografi ukazuju da zapravo živimo od smanjivanja broja stanovnika. Za 20 godina biće nas milion manje! Srbija je večito u promenama, ali zapravo nema nameru da se promeni ni za jotu. Spiskali smo najmanje 50 milijardi dolara prihoda u tranziciji i to sve po zakonu. Povećava nam se deficit, nezaposlenost, javni dug, a smanjuje se broj stanovnika, plate i penzije.

Recimo, Srbijagas duguje više nego što mu celokupna imovina vredi, broj zaposlenih se u 2014. smanjio za 50.000, kredite dobijaju političke firme koje nemaju nameru da ih vrate i sve to država toleriše.

- Priča o borbi protiv sive ekonomije je diletantska. Svaka vlada to priča i nijedna to nije uradila. Od sive ekonomije u Srbiji živi 700.000 ljudi. Zatvaraju nam se regularna preduzeća, a buvljaci su nam netaknuti. Kad pođete pogrešnim putem sve su vam stanice pogrešne - dodaje Milan Knežević.

Protestant Vučić

Nebrojeno puta smo slušali predsednika Vlade kad govori o Veberu i protestantskoj etici uspešnih društava poput skandinavskih ili nemačkog.

"Kod nas to ne funkcioniše jer protestantizam uči da nema oprosta grehova. U protestantizmu su crkve drvene, a principi gvozdeni. Znači, ne sme se krasti. Već kod katolika je postojala tradicija otkupa greha. A u pravoslavlju se oprost daje i bez para. To je veoma važno jer je reč o duhovnoj platformi na kojoj je društvo zasnovano. U protestantizmu svaka generacija mora da stvori novu vrednost, jer je porez na nasleđivanje ogroman. A kod nas se za to ne plati ni dinara", ističe profesor Zec.


Diktat stranaca

"Liberalizacijom uvoza i snižavanjem carina postignut je trostruki negativni efekat. Smanjeni su prihodi od carina, a iznurena domaća privreda ostavljena na nemilost moćnoj stranoj konkurenciji. Uz sve to, precenjeni kurs dinara žestoko pomaže uvoznike. Država je prihvatila diktat stranih finansijera i omogućila da sve važne infrastrukturne investicije grade stranci. Time se uništava domaća operativa. Potpunom deprofesionalizacijom države i celog javnog sektora dobili smo najnekompetentniju državu u poslednjih 100 godina", objasnio je finansijski konsultant Nebojša Katić.

Sutra: Uzroci propasti Srbije (2): Agencije za svastike i snaje

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.01.2015. 08:14
Ауууу, који реалиста или песимиста! Шта год да је,црно нам се пише због вишегодишње пљачке.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online