Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.01.2015.
05:43
Z. Mirković - Vesti A

Potencijal dijaspore dragocen za maticu

Moramo još više da se trudimo i da ljude koji žive u dijaspori i koji su uspešni u svojim poslovima motivišemo da nam pomognu. Uveren sam da su oni voljni da pomognu, kaže za "Vesti" Marko Čadež, novi predsednik Privredne komore Srbije.

Z. Mirković
Marko Čadež

Koliko su pripadnici dijaspore značajni za Srbiju?

- Oni su potencijal koji Srbija ima i ne sme da ga ispusti. Mladi ljudi, ali i oni koji su ranije odlazili i koji rade, na primer u Nemačkoj, neprocenjiv su kapital koji mi posedujemo. Neophodno je napraviti vezu i te ljude angažovati, uključiti u izgradnju novog sistema koji pravimo na poboljšanju uslova poslovanja i života u Srbiji. Kada imate tu vrstu potencijala onda je sve lakše. Moramo još više da se trudimo da naše građane u inostranstvu koji su uspešni u svojim poslovima motivišemo da nam pomognu. Uveren sam da su oni voljni i spremni da to učine.

Dosta manipulcije

Osim što je bila zapostavljena, dijaspora je u prošlosti često bila izložena manipulaciji. Pripadnici prethodnih vlasti i režima pozivali su rasejanje da dođe u otadžbinu i investira, a istovremeno su prema tim ljudima bili nekorektni. To treba promeniti. Treba nam, pre svega, vaše znanje. Kada investirate u Srbiji, učinite to onako kao što radite u nekoj drugoj zemlji, tamo gde ocenite da možete ostvariti profit, poručio je Čadež dijaspori.

Kao neko ko je odrastao u dijaspori, kako se snalazite u Srbiji?

- Ja sam pola svog života proveo u Nemačkoj, a pola u Srbiji. Ceo svoj profesionalni vek posvetio sam izgradnji mostova između dve zemlje i kulture i pokušavao da Srbiju približim Nemcima. To možemo da uradimo mi koji znamo najbolje dva sistema. Možemo da budemo mostovi i prevodioci, ne samo reči i jezika, već kulture i svega što u to spada.

Koliko su važne veze među državama?

- Ako se odlučiš da radiš na odnosima Srbije i Nemačke onda shvataš da postoje malo različite postavke odakle se kreće. Potrebno je što više kontakata i razmene kako bi se što više približili. Na putu ka EU, i kada budemo članovi, moramo imati pristup prema kojem bismo se oslonili na prijateljske zemlje, a Nemačka i Austrija pokazuju da su nam privržene i da žele da rade sa nama, da su nam stabilni partneri još od 2000. godine.

Da li biste savetovali našim ljudima u dijaspori da investiraju u Srbiju?

- Ne postoji za njih bolje mesto da investiraju. Poznaju zemlju u koju investiraju, njen sistem. To je za njih prirodna opcija. Srbija u svakom slučaju treba da uradi još dosta kako bi tim ljudima omogućila da zaista realizuju svoje investicije i da mogu da investiraju u određene sektore i industriju u Srbiji. Ima još prostora da pokažemo šta imamo i da pozovemo dijasporu da dođe da investira.

Nemačko iskustvo

Marko Čadež (1977) je menadžer komunikacija. Radio je u raznim redakcijama, od "Politike" do frankfurtskih "Vesti", a čitavu deceniju je bio i pi-ar nemačke ambasade u Beogradu.

Od 2013. osnivač je i izvršni direktor udruženja Forum Srbija-Nemačka. Pre nego što je izabran za predsednika Privredne komore Srbije, bio je direktor njenog predstavništva u Nemačkoj i Austriji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online