Ponedeljak 26.01.2015.
05:43
Z. Mirković - Vesti

Potencijal dijaspore dragocen za maticu

Z. Mirković
Marko Čadež

Koliko su pripadnici dijaspore značajni za Srbiju?

- Oni su potencijal koji Srbija ima i ne sme da ga ispusti. Mladi ljudi, ali i oni koji su ranije odlazili i koji rade, na primer u Nemačkoj, neprocenjiv su kapital koji mi posedujemo. Neophodno je napraviti vezu i te ljude angažovati, uključiti u izgradnju novog sistema koji pravimo na poboljšanju uslova poslovanja i života u Srbiji. Kada imate tu vrstu potencijala onda je sve lakše. Moramo još više da se trudimo da naše građane u inostranstvu koji su uspešni u svojim poslovima motivišemo da nam pomognu. Uveren sam da su oni voljni i spremni da to učine.

Dosta manipulcije

Osim što je bila zapostavljena, dijaspora je u prošlosti često bila izložena manipulaciji. Pripadnici prethodnih vlasti i režima pozivali su rasejanje da dođe u otadžbinu i investira, a istovremeno su prema tim ljudima bili nekorektni. To treba promeniti. Treba nam, pre svega, vaše znanje. Kada investirate u Srbiji, učinite to onako kao što radite u nekoj drugoj zemlji, tamo gde ocenite da možete ostvariti profit, poručio je Čadež dijaspori.

Kao neko ko je odrastao u dijaspori, kako se snalazite u Srbiji?

- Ja sam pola svog života proveo u Nemačkoj, a pola u Srbiji. Ceo svoj profesionalni vek posvetio sam izgradnji mostova između dve zemlje i kulture i pokušavao da Srbiju približim Nemcima. To možemo da uradimo mi koji znamo najbolje dva sistema. Možemo da budemo mostovi i prevodioci, ne samo reči i jezika, već kulture i svega što u to spada.

Koliko su važne veze među državama?

- Ako se odlučiš da radiš na odnosima Srbije i Nemačke onda shvataš da postoje malo različite postavke odakle se kreće. Potrebno je što više kontakata i razmene kako bi se što više približili. Na putu ka EU, i kada budemo članovi, moramo imati pristup prema kojem bismo se oslonili na prijateljske zemlje, a Nemačka i Austrija pokazuju da su nam privržene i da žele da rade sa nama, da su nam stabilni partneri još od 2000. godine.

Da li biste savetovali našim ljudima u dijaspori da investiraju u Srbiju?

- Ne postoji za njih bolje mesto da investiraju. Poznaju zemlju u koju investiraju, njen sistem. To je za njih prirodna opcija. Srbija u svakom slučaju treba da uradi još dosta kako bi tim ljudima omogućila da zaista realizuju svoje investicije i da mogu da investiraju u određene sektore i industriju u Srbiji. Ima još prostora da pokažemo šta imamo i da pozovemo dijasporu da dođe da investira.

Nemačko iskustvo

Marko Čadež (1977) je menadžer komunikacija. Radio je u raznim redakcijama, od "Politike" do frankfurtskih "Vesti", a čitavu deceniju je bio i pi-ar nemačke ambasade u Beogradu.

Od 2013. osnivač je i izvršni direktor udruženja Forum Srbija-Nemačka. Pre nego što je izabran za predsednika Privredne komore Srbije, bio je direktor njenog predstavništva u Nemačkoj i Austriji.

2024 © - Vesti online