Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 07.01.2015.
08:43
Lj. Ivanović - Vesti A

Od svakog litra država uzme pola

Od pada cena nafte na svetskom tržištu građani Srbije nemaju baš mnogo vajde. Premda je crno zlato izgubilo više od polovine vrednosti u odnosu na prošlu godinu, na pumpama u Srbiji se toči tek za nekoliko dinara jeftinije.

A. Čukić
Nema vajde: U svetu jeftino, u Srbiji skupo

Sa druge strane, u Hrvatskoj su cene goriva pale ispod nivoa iz 2010. Pojeftinio je i evrodizel, baš kao i u Sloveniji koja je cene derivata snižavala u čak šest navrata od juna 2014.

Zašto to nije slučaj i u Srbiji? Zato što je Vlada rešila da se "ubaci" u cenu derivata tako što od vozača uzima više novca. Povećane su akcize 1. januara 2015. a uvedena je i taksa za rezerve goriva.

- Nafta i njeni derivati, kada ih kupuju domaći prometnici, obračunava se u dolarima, a na benzinskim stanicama ih prodaju u dinarima. Tako je, pored cene sirove nafte i kotacija benzina i dizela na međunarodnom tržištu, veoma važno i kretanje kursa dinara u odnosu na strane valute, pogotovo na dolar - ukazao je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Kada pada vrednost dinara naftašima treba više dinara da u stranim valutama kupe istu količinu nafte ili derivata, pa se višom cenom osiguravaju od izvesnog pada dinara prema dolaru.

Namet kreativnog naziva "taksa na obavezne rezerve" uvedena je 15. oktobra pa se na svaki prodati litar goriva naplaćuje 2,6 dinara plus PDV. Kada se uz to i ostale obaveze uračuna i akciza, država zapravo uzima polovinu maloprodajne cene goriva zbog čega je Srbija među najskupljima u regionu. Država po svakom litru benzina uzima 50 dinara, a za dizel 46 dinara, plus PDV.

U skladu sa zahtevima EU, Srbija od marta kontroliše naftu i derivate - od uvoza do pumpi. Uvedeno je obeležavanje goriva, takozvano markiranje čime je crno naftno tržište gotovo zaustavljeno. Procenjuje se da će to državnoj kasi doneti dodatnih 80 miliona evra, ali je i to dodatni namet na cenu derivata.

Sunovrat dinara

Dinar je za manje od pola godine izgubio 14 odsto vrednosti u odnosu na dolar. Upravo za taj iznos je morao da poskupi svaki naftni derivat, jer se naftom i prerađevinama na svetskim berzama trguje u dolarima.

Nafta ispod 50$

Cena nafte je tokom jučerašnjeg trgovanja u Aziji blago porasla, nakon što je prethodnog dana na Njujorškoj berzi pala ispod psihološke granice od 50 dolara. Cena teksaške nafte juče je u jednom trenutku pala na samo 49,95 dolara, nivo koji nije viđen od maja 2009. godine, da bi po zatvaranju berze porasla na 50,04 dolara.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.01.2015. 08:50
Srbiju vode SNS razbojnici i zato su cene svega u Srbiji najveće u Evropi a plate manje nego u AFRICI . Glasajte i dalje za spasitelja picoustog pa uživajte . Neka vam bude ...
Sreda 07.01.2015. 12:35
Sve drzave na svetu zive od: vozaca, pijanaca, pusaca i kockara, jer su nameti raznih drzava u tim "oblastima" svuda iznad 50%. Druga je stvar sto neki pljackaju manje, a neki vise...Nasi se tu sigurno nalaze u vrhu, ako je nekome za utehu da smo bar u necemu (osim tenisa) u svetskom vrhu..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online