Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 26.12.2014.
17:39
Beta A

"Deficit budžeta bi bio manji bez rebalansa"

Deficit republičkog budžeta u 2014. godini mogao bi iznositi oko 180 milijardi dinara, što je za 40 milijardi manje nego što je planirano drugim rebalansom, saopštio je danas Fiskalni savet Srbije.

Beta/N.P.
Postoje ozbiljini nedostaci u budžetskom planiranju smatraju u fiskalnom savetu
 

"Ovakav rezultat upućuje na zaključak da postoje ozbiljne slabosti u budžetskom planiranju, nedoslednosti u sprovođenju javnih politika, ali i sistemski problemi u izvršavanju pojedinih rashoda, pre svih investicija i javnih nabavki", navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta o stanju u budžetu u novembru i javnom dugu.

Procena saveta je da će na kraju 2014. deficit budžeta opšte države, koji pored republičkog uključuje i budžete lokalnih samouprava i socijalnih fondova, iznositi 270 milijardi dinara, odnosno oko sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U tu cifru su uračunati i rashodi "ispod crte" - oko 70 milijardi po osnovu preuzimanja preuzimanja duga JAT-a, koje je nasledila kompanija Er Srbija, kao i oko 15 milijardi dinara za finansiranje projektnih zajmova.

"Deficit opšte države u novembru niži je od uobičajenog i iznosi oko šest milijardi dinara. Javni prihodi su ostvareni u većem iznosu od mesečnog proseka, uglavnom zbog zakonskih propisa kojima se uređuje dinamika njihove naplate", naveo je Fiskalni savet.

Kako je objašnjeno, prihodi od PDV-a veći su zbog vanredno niskog povraćaja PDV-a, ostali poreski prihodi su veći usled periodične uplate poreza na imovinu, a neporeski prihodi povećani su zahvaljujući očekivanoj uplati dela dobiti javnih preduzeća i dividendi krajem godine.

"Iako su i javni rashodi bili nešto veći od proseka, i dalje je osnovni izvor budžetskih ušteda hronično slabo izvršenje javnih investicija", ukazao je Fiskalni savet.

Javni dug je u novembru povećan za oko 80 miliona evra i iznosi više od 22,7 milijarde evra, što je 70,6 odsto BDP-a, navodi se u mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta i dodaje da je slabljenje dinara prema evru i dolaru doprinelo povećanju duga države za oko jedan odsto BDP-a u odnosu na oktobar.

"Zaduživanjem kod Svetske banke za sanaciju šteta od poplava, kao i izdavanjem nove garancije Srbijagasu od 200 miliona dolara tokom decembra, javni dug će dostići 23 milijarde evra, što je gotovo 72 odsto BDP-a", upozorio je Fiskalni savet.

POVEZANE VESTI

Petak 26.12.2014. 17:58
шта бре овде има да се креше сем јоргованку па ја СЛОБОДАН сам покро милијарде и изно из земље оно што је остало поркали ЖУТИ и СНС и сад могу само главе да нам крешу
Petak 26.12.2014. 19:46
ама несам склонео од инфлациу него да ги не изгризу миши а миши после мене дошли на власт и сад се отимају око мрвице од сиреви од чега ти за мене ни бурек не мош да излупаш колки су ми апнемтити
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online