Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 25.12.2014.
10:59
Srna A

Crne prognoze: Pred Ukrajinom teške godine

Pred Ukrajinom su crne godine - tek 2019. mogla bi da dostigne nivo plata iz perioda pre Majdana, a bankrot preduzeća i siva ekonomija preuzeće primat, smatra ukrajinski politikolog Aleksandar Ohrimenko.

Beta/AP/S. C.
Pred Ukrajinicma nekoliko izuzetno teških godina
 

BDP Ukrajine  2015. godine nastaviće  da pada i biće smanjene plate. Inflacija će dostići 20 odsto, a nivo nezaposlenosti će "skočiti" sa 9,3 na 12 odsto. Samo siva ekonomija i masovna imigracija Ukrajinaca mogu pomoći da nivo nezaposlenosti ostane na niskom nivou, piše Ohrimenko za ukrajinske "Vesti". On ne odbacuje mogućnost da  mala i srednja preduzeća masovno bankrotiraju.

Tek 2016. godine  BDP će prestati da pada, iako će se devalvacija grivne i rast cena nastaviti. Nezaposlenost će porasti do 15 odsto. Prestaće da radi većina mašinskih i hemijskih fabrika, a biće smanjen  i broj malih i srednjih preduzeća koje su radile za te fabrike.

Glavni spas Ukrajinaca postaće siva ekonomija. Gazde neće uvek pošteno isplaćivati radnike, ali će ih kako - tako isplaćivati, za razliku od "bele ekonomije" gde će zadržavanje plata biti obična pojava.

Do 2017. godine BDP Ukrajine će usporiti rast za oko 0,5 odsto, a Ohrimenko smatra da će se 2017. godine završiti borba oligarha i da će novac iz of-šornih zona biti vraćen u zemlju, što će pomoći oporavku biznisa.

Ukrajina će ponovo uspostaviti poslovne veze sa zemljama Zajednice Nezavisnih Država (ZND - iznikao iz SSSR-a) i početi da izvozi svoje proizvode u te zemlje, jer odnosi sa EU neće moći da pokriju potrebe za eksportom.

EU će kupovati samo gvožđe i kukuruz. Tržište EU nikada neće zamijeniti ZND, jer je eksportni potencijal isuviše različit, upozorava Ohrimenko. Nivo nezaposlenosti biće smanjen do 12 odsto, ali inflacija će ostati na 15 odsto.

Ovaj ekspert za 2019. godinu prognozira rast BDP Ukrajine od pet odsto i  rast plata do nivoa pre Majdana. Mnoga obećanja, kako piše autor,  ostaće i tada samo - obećanja i parole.

Tako će i 2019. godine ukrajinski političari govoriti da se treba boriti protiv korupcije, da su potrebne reforme, da je Ukrajina izabrala evropsku budućnost...

Tvrdiće da će u najskorije vreme biti ukinute vize i da će se otvoriti zona slobodne trgovine sa EU, i da će se, možda, u budućnosti Ukrajina učlaniti u EU i NATO... Sve kao i do sada - smatra Ohrimenko.

Ukrajinci nezadovoljni kvalitetom života

Novo istraživanje pokazalo je da većina Ukrajinaca smatra da im se životni standard pogoršao u poslednjoj deceniji. Građani su u anketi agencije "Galup" iz SAD dali ocjenu 4,3 za kvalitet života na skali do 10, što je najniža vrednost u poslednjoj deceniji. Prošle godine prosečna ocena bila je 4,8.

Oko 66 odsto anketiranih na zapadu Ukrajine reklo je da se ekonomska situacija u zemlji pogoršava, u poređenju sa 55 odsto prošle godine, prenosi list "Vesti".

Većina građana na jugoistoku Ukrajine, njih 80 odsto, reklo je da je ekonomija oslabila za 20 odsto na godišnjem nivou.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.12.2014. 11:53
"Ко је са Америком непријатељ,није добро,али је још горе ако си им пријатељ." Жао ми је украјинског народа који је изманиоулисан лажним обећањима о некаквом бољем животу на западу.Слични су као и ми,али они не схватају да ће много година ратовати за интересе Америке.Баш су јадни!!!
Četvrtak 25.12.2014. 14:54
Pred Ikrajino su zaista teške godine.Jadni ljudi nisu ni svesni u šta ih je nac,ističko-fa,šit,ička amero-EU gurnula-rat,beda,smrt na svaakom koraku,prezaduženost.Zarad kog?Zarad koga?Zarad koga?
Četvrtak 25.12.2014. 11:53
"Ко је са Америком непријатељ,није добро,али је још горе ако си им пријатељ." Жао ми је украјинског народа који је изманиоулисан лажним обећањима о некаквом бољем животу на западу.Слични су као и ми,али они не схватају да ће много година ратовати за интересе Америке.Баш су јадни!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online