Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 17.12.2014.
12:11 >> 12:42h
Beta A

Svi se kunu u brzu prugu Beograd - Budimpešta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u razgovoru s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom da su odnosi dve zemlje puni poverenja i da će projekat brze pruge Beograd-Budimpešta te odnose dodatno ojačati.

Beta/M. M./DR
Projekat brze pruge Beograd-Budimpešta biće od mnogostranog značaja: Orban sa Vučićem i Mihajlovićevom
 

"Posvećeni smo ovom projektu. Naš cilj je da studija izvodljivosti i svi projekti budu završeni do juna sledeće godine, kako bi pruga bila izgrađena do juna 2017", rekao je Vučić.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, na sastanku je zaključeno da je projekat izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta ekonomski veoma važan za obe zemlje, ali da ima i istorijski značaj, jer "integracija regiona nije samo diplomatska fraza, već znači preduzimanje konkretnih koraka za povezivanje zemalja regiona, što ovaj projekat omogućava".

12:43 Potpisani sporazumi: Dva sporazuma o saradnji srpske i mađarske železnice, kao i o saradnji carinskih organa, potpisani su u okviru Samita Kine i 16 država srednje i istočne Evrope u Beogradu. Sporazumi su potpisani u prisustvu premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, i deo su dogovora o modernizaciji i izgradnji pruge Beograd–Budimpešta, koja bi kasnije trebalo da preko Skoplja ide do Atine. Kineski premijer Li Kećijang je izrazio očekivanje da će pruga biti završena za dve godine.

12:16 Zajednički tim: Premijer Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas predsedniku makedonske vlade Nikoli Gruevskom formiranje zajedničkog tima koji bi radio na detaljima projekta brze pruge Budimepšta-Beograd koja bi preko Skoplja išla do Atine. Kako je saopšteno iz vlade Srbije, zajednički tim će raditi na detaljima vezanim za projekat, a činiće ga predstavnici ministarstava finansija dve zemlje.

Drugog dana samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, Orban i Vučić razgovarali su i o reformama koje sprovodi srpska vlada, o ekonomskoj situaciji u regionu i odnosima dve zemlje. Dvojica premijera razgovarali su i o saradnji u oblasti poljoprivrede,  većem učešću mađarskih kompanija na srpskom tržištu, kao i o saradnji policija dve zemlje.

Predsednik mađarske vlade čestitao je srpskom kolegi na hrabrosti za sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i istakao da je to velika šansa za Srbiju da se vrati na pravi put, put uspešnih zemalja.

"Dobro je imati uspešne susede jer to našu saradnju i naše mogućnosti za sprovođenje zajedničkih projekata čine još lakšim i boljim", istakao je Orban, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.12.2014. 12:18
sta ce nam brza pruga do budimpeste.poljoprivreda je vaznija.tu treba ulagati,ali vi samo verno sluzite stranim gazdama,kojima nije u interesu da srbija ojaca
Sreda 17.12.2014. 12:26
Idu 3 ludaka prugom i pričaju. Kaže prvi: – Ala su duge ove stepenice! Drugi će: – I gelender je nizak. A treći: – Ma ne brinite, evo stiže lift!
Sreda 17.12.2014. 13:00
Pa zasluzila je Vojvodina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online