Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.11.2016.
15:28
Tanjug A

Vučić: Mali smo mi da komentarišemo; Orban: Da se završi diktat SAD, bolje sa Trampom

"Srbija nije dovoljna velika da komentariše svetska pitanja", poručio je premijer Aleksandar Vučić na pitanje da prokomentariše pobedu Donalda Trampa, dok njegov mađarski kolega Viktor Orban sa optimizmom gleda na budućnost, smatrajući da sada bar postoji šansa da se promeni situacija u kojoj "veliki" diriguju "malima".

Tanjug
Premijeri dve zemlje na konferenciji za novinare: Viktor Orban i Aleksandar Vučić

Na konferenciji za novinare u Nišu povodom zajedničke sednice dve vlade, a na pitanje da prokomenmtarišu izbor Donalda Trampa za predsednika Amerike, srpski premijer je rekao da je u susretu sa Orbanom izvukao zaključke "šta nam je činiti da zaštitimo svoju nezavisnost i suverinetet", ali je ipak ostao uzdržan rekavši kako je Srbija mala zemlja da bi komentarisala sva svetska pitanja.

Našalivši se da nije pristojan kao srpski kolega, Orban je izrazio optimizam i nadu u bolje buduće odnose njegove zemlje sa SAD.

Kako je rekao, u svetu postoji "duhovni diktat" koji dolazi iz Amerike i sad je vreme da se to okonča.

Trebalo bi više empatije i spremosti na partnerstvo od strane te zemlje, istakao je Orban, jer, kako primećuje, nije u redu da se bilo ko plaši da će biti "moralno manji ako izrazi drugačije mišljenje".

Treba slobodnije govoriti i slobodnije argumentovati, naveo je on, dodajući da ne treba trpeti diktat drugih zemalja u unutrašnjoj politici.

- Nije prirodno da parlament koji je na slobodnim izborima izabaran u Mađarskoj, da dođe neka država i da nam kaze šta treba da radimo, da ne menjamo svoj ustav iz nekih razloga. To nije prihvatljivo, u toj spoljnoj politici živieli smo osam proteklih godina, to mora da se okonča - zaključio je Orban.

Podrška mađarskim investicijama u Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će Vlada još više podržati mađarske investicije u našoj zemlji i izrazio uvenje da će robna razmena u narednom periodu biti povećana sa 1,1 milijarde evra na 1,5 milijardi.

- Zahvalni smo Mađarskoj i Orbanu na ulaganju u našu zemlju i to za nas ne predstavlja nikakav politički problem. Bilo je onih koji su hteli od toga da prave politički problem. Mi ne vidimo politički problem pošto je za nas od velikog značaja svaka mađarska investicija - rekao je Vučić odgovrajući na pitanja novinara, posle zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske.

On je podsetio da su u Srbiji mađarski investitori poput Master klasa i Tisa automotiva i drugih.

- Svaki put kada se zapošljvaju ljudi bilo da su Mađari ili Srbi to je za nas nešto što ćemo da podržimo. Spremni smo da podržimo mađarske investitore koji dolaze u našu zemlju, a sa nekim ću se danas i lično sresti na biznis forumu, ali smo spremni da podržimo i sve domaće, dakle i Mađare koji žive u Srbiji i Srbe iz bilo kog dela u Srbiji koji imaju svoj biznis plan - poručio je Vučić.

Vučić je istakao da je Srbija veoma zainteresovana za mađarske investicije u Srbiji. On je dodao da je robna razmena sa Mađarskom u 2015. bila 1,1 milijardu evra, a da bi mogla da bude 1,5 milijardi, kao i da je cilj da naš izvoz u Mađarsku dostigne najpre 500, pa 600 miliona evra.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.11.2016. 17:04
Вучићу дабогда погаче ти се на гроб наједем . Дабогда ти горело све по кући а ти не могао да се сетиш телефон ватрогасаца . Дабогда те мајка по очима у буреку препознала . Дабогда имао пролив и кијавицу у исто време .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online