Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.04.2010.
11:12
Tanjug A

Šoškić: Ne marim za pritiske

Ne verujem da će novi guverner Narodne banke Srbije biti brzo izabran, izjavio je predsednik Saveta NBS Dejan Šoškić, koga mediji smatraju glavnim kandidatom za tu funkciju.

"Mislim da će razgovori među koalicionim partnerima u Vladi oko kandidata za novog guvernera potrajati, a tek nakon toga počinje procedura izbora guvernera u Skupštini Srbije", rekao je Šoškić u intervjuu za novi NIN.


Komentarišući ocene ekonimista, koji su skeptični u pogledu nezavisnosti budućeg guvernera, on je rekao da su pristisci "normalna stvar, to je jedna naglašenija forma lobiranja koja je legitimna u svakom demokratskom sistemu".

NBS je spremna da odoli pritiscima: Dejan Šoškić
 


"Ono što je važno, to je da postoje instrumenti i institucionalni mehanizmi koji obezbeđuju nezavisnost pojednih insititucija. I jedno i drugo kod nas u dobroj meri postoji", ocenio je Šoškić.


Prema njegovoj oceni, "NBS je, i danas takva kakva jeste, sposobna da odoli toj vrsti pritisaka i verujem da će i novi zakon biti formulisan tako da tu nezavisnost dodatno obezbedi".


U protivnom, dodao je on, "to bi bilo suprotno standardima međunarodnih finansijskih institucija i Evropske centralne banke. Ako bismo izgubili tu nezavisnot povećao bi se i kreditni rizik zemlje, a to svakako ne bi bilo dobro ni za koga".

Govoreći o trećoj varijanti, a to je kontrolisano plivajući devizni kurs kakav mi imamo, on je ocenio "da je upravo zbog tog režima deviznog kursa i depresijacije dinara efekat svetske krize na Srbiju amortizovan i da smo prošli bolje nego što su se mnogi nadali".


"Zato mi sada ne moramo da povučemo sav iznos dogovoren sa MMF - om već samo deo tih sredstava", istakao je Šoškić.


Na pitanje da li će, ako bude guverner, biti spreman da se odupre svim pritiscima, Šoškic je rekao da, "ko god da bude guverner, toga treba da se prihvati samo ako je spreman da snagu argumenata stavi u prvi plan. Naravno, i da čuje svaki argument i svako mišljenje, ali da ne podleže nijednoj vrsti pritisaka".


S obzirom na to da se pripremaju izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, on je ocenio da će od samog zakona zavisiti kolika će biti odbrambena sposobnost guvernera i njegovih saradnika.


"Ja bih sačekao da vidim kakav će biti predlog Ministarstva finansija i da na bazi toga ocenjujem u kom pravcu će ići sistem odlučivanja u NBS", rekao je Šoškić i dodao da lično veruje "da će se ići samo korak napred, nikako nazad jer bi sve drugo bilo neprihvatljivo sa aspekta procesa našeg približavanja EU".


Prema njegovim rečima, "budući zakon bi bez sumnje trebalo da obezbedi najviši mogući nivo nezavisnosti centralne banke". Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o režimu deviznog krusa, Šoškić je odgovorio da tu svakako postoji nekoliko opcija, koje su često pominjane u javnosti.


"Jedna je takozvani karensi bord, režim kakav na primer imaju Bugarska i BiH. To znači da vi imate obavezu da emitujete određenu količinu novca samo ukoliko imate za to odgovarajuće devizne rezerve. Druga varijanta je fiksni devizni kurs koji sa sobom nosi rizik jer preuzimate obavezu da taj fiksiran kurs branite po svaku cenu a to može da bude jako skupo", podsetio je Šoškić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online