Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 06.09.2014.
14:09
Beta A

"Smanjenje plata i penzija iznuđeno rešenje"

Saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu Mahmut Bušatlija ocenio je danas da je najavljeno smanjenje plata i penzija kratkoročna iznuđena mera koja bi morala biti praćena ozbiljnim dugoročnim merama i ozbiljnom reformom javnog sektora.

Smanjenje plata i penzija neće imati efekta ukoliko ne uslede ozbiljne reforme: Mahmut Bušatlija
 

On je agenciji Beta kazao da se samo smanjenjem plata i penzija ne može rešiti problem konsolidacije javnih finansija, pogotovo ne u kratkom roku.

"Ne vidim kako ova mera na dugi rok može pomoći da se reše dva najozbiljnija problema u javnim finansijama - veliki javni dug i veliki deficit. Time što ćete smanjiti penzije i plate u javnom sektoru tome nikako ne može pomoći", rekao je Buštalija.

On je kazao da je nažalost smanjenje plata i penzija "iznuđena akcija" i da sadašnja Vlada Srbije poput mnogih u poslednjih četvr veka deluje samo pod pritiscima, u konkretnom slučaju pod ekonomskim pritiskom da se reši pitanje javnih finansija.

"Ta mera smanjenja plata i penzija je neizbežna i bila je neizbežna i pre nekoliko godina. Stalno smo očekivali tu meru, međutim, moramo biti svesni jedne stvari da je samo smanjenjem plata i penzije bezž ozbiljne stratetije razvoja, bez realnog sagledavanja šta ova zemlja može da bude za 20, 30, 50 godina teško bilo kakvu reformu sprovesti", rekao je Bušatlija.

Prema njegovim rečima, smanjenje plata i penzija je kratkoročna mera koja bi morala biti praćena ozbiljnim dugoročnim merama, ozbiljnom reformom javnog sektora koja bi podrazumevala reformu javne uprave.


Ministar privrede Željko Sertić ranije danas je najavio da će premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović objaviti u ponedeljak konačnu odluku o tome koliko će biti smanjene plate i penzije.

POVEZANE VESTI

Subota 06.09.2014. 14:28
Bravo za LOPOVSKU NEPISMENU IZDAJNIČKU VLADU vreme je da kazne dupe uvlakače koji glasaju za desetak evra. Jer te neznalice treba da uzmu od Rusa sedam milijardi bez kamate koje nude da ulože u našu poljoprivredu i podignu izvoz za dve milijarde godišnje za RUSIJU i stvore trista hiljada novih radnih mjesta. Oni će uzimati gladnima i ići u EU.
Subota 06.09.2014. 15:04
More bando lopovska.Zar radnici sada treba da placaju ceh politicara lopova i biznismena takozvanih direktora sto su Srbiju opljackali,preduzeca koja su dobro radila ciljano u propast gurali i unistavali zarad licnog bogacenja,a sada obican radnik da placa .Lepo neka konfiskuju imovinu opljackanu i bice para.Sve dok neko od njih ne visi na Terazijama u najboljem slucaju Srbiji bice tesko i lopovi ce nesmetano narod da pljackaju.Politicari se bore za vlast ne za narod i drzavu nego za svoj dzep,kao da samo oni treba da zive i njihova deca,a ostala deca ne treba da zive i jedu.Ovolike halapljivosti od nasih politicara nema nigde u svetu,odnosno ima u banana drzavama gde i mi pripadamo.
Nedelja 07.09.2014. 09:16
Nigde po svetu nema da neko kao Toma za 20 godina prodavanja magle i praznih priča stekne desetine stanova i kuća, novca da može i da se razbacuje. Koliko je za to vreme platio poreza?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online