Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.04.2010.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Ne trebaju nam sve pare MMF-a

Međunarodni monetarni fond odobrio je treću reviziju stend baj aranžmana sa Srbijom, čime je omogućeno povlačenje treće rate kredita od oko 360 miliona evra.

Milojko Arsić

Kako je navedeno posle sednice borda direktora MMF-a u Vašingtonu, srpske vlasti planiraju da povuku polovinu rate, tako da će ukupan iznos do sada iskorišćenog novca iz kredita od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, biti oko 1,3 milijarde evra. Milojko Arsić, član savetodavnog tima predsednika Vlade i član Saveta Narodne banke Srbije u odluci MMF-a i srpskih vlasti vidi dve dobre stvari.
 

- Prvo je to što je MMF zaključio da Vlada sprovodi dobro antikrizne mere, pre svega u smanjivanju javne potrošnje, a druga dobra odluka je da Srbija povuče samo polovinu novca za devizne rezerve, kaže Arsić.
 

Neće biti razvlačenja "Telekoma"

Da li je država rešena da novac od prodaje "Telekoma Srbija" ode samo na infrastrukturu, a ne i na gašenje socijalnih požara?
- Takva odluka je doneta i postoje konkretni projekti koji će se finansirati iz novca od privatizacije "Telekoma". Nema šansi da se to koristi na socijalna davanja. Za to nema ni potrebe jer se tim novcem pokreće proizvodnja, a time i domaća potrošnja. Te pare na kraju završe kod građana, a iza ostaje trajna vrednost kao što su autoputevi.
Isto se pričalo i oko stvaranja Nacionalnog investicionog plana koji je nastao prodajom "Mobtela", pa je novac završavao i za isplate ratnih dnevnica, krečenje opština i slično.
- Tu grešku nećemo ponoviti. Odluke su donesene i direktnog trošenja mimo infrastrukture ne bi trebalo da bude.

Zbog čega je to dobra odluka?
- Zato što se kamate plaćaju na onaj deo koji povučemo, a to što nećemo koristiti sve, ne znači da nam ostatak nije na raspolaganju. Ako se u bilo kom trenutku pokaže potreba, mi možemo da uzmemo sav odobreni novac, ali je stanje deviznih rezervi u ovom trenutku takvo da to nije potrebno. Procenu o povlačenju polovine kredita doneo je guverner Jelašić i to je bila dobra odluka jer štedi novac poreskih obveznika.

Krupni biznismeni traže da im se makar milijarda evra iz deviznih rezervi da kroz kredite za pokretanje privrede. Da li bi to bila dobra odluka?
- Nigde u svetu se to ne radi. Takve samoubilačke eksperimente su sprovodile samo komunističke države. Reč je o kreditiranju privrede iz primarne emisije (štampanjem para), što je apsolutno pogubno, netržišno i poražavajuće u svakom smislu. Nema govora da bi se to moglo desiti u Srbiji. Banke u našoj zemlji su likvidne i krediti se odobravaju privredi iz tih izvora. U devizne rezerve se ne sme dirati.

Verujete li da će novi čelnik centralne banke, ko god to da bude, biti otporan na pritiske velikih biznismena?
- Apsolutno. Zakon je jasan, monetarna politika se ne menja, a svako može o tome da misli kako hoće. Izlaženje u susret željama za izdašnim trošenjem deviznih rezervi bilo bi opasno, ali, u slučaju Srbije, te opasnosti nema. To mora svima biti jasno.
 

Kako ocenjujete to što se ostavka guvernera nije odrazila na kurs dinara i tržište hartija od vrednosti?
- Time da imamo stabilan sistem i instituciju koja ne zavisi od pojedinca. Verujem da će tako biti i ubuduće, s tim što je realno za očekivati neke nijanse u vođenju centralne banke kad dođe novi guverner. Toga su konačno svesni i bankari i privrednici.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online