Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.07.2014.
06:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Rusima Petrohemija i Azotara?

Razgovori delegacije predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem u Moskvi nisu imali nikakav zaslađivač s kakvim bi se obično vraćali srpski državnici iz Rusije. Sve teme, političke i ekonomske su problematične.

Dug zao drug: Petrohemija Pančevo
 




U prvom redu, Moskvu je zanimalo kako će Srbija vratiti dugove za isporučeni gas u visini od oko 300 miliona evra. Kako Srbija te pare nema, pronela se glasina da će Rusima za uzvrat biti ponuđene nekada velike državne firme, u prvom redu pančevačke Azotara i Petrohemija na koje otpada oko 80 odsto dugova.

Čija je dobit NIS

Da li je Vučić u Moskvi tražio i da se drugačije deli dobit NIS-a u kojem država Srbija ima 29 odsto akcija, ali raspodelu profita diktira ruska strana?! Srpski premijer je ne tako davno prilično oštrim tonom rekao kako to više "neće moći tako, jer je Srbija suvlasnik uspešne kompanije i želi svoj deo dobiti u budžetu".


Obe kompanije koje bi država na ime dugova da "proda" Rusima bile su godinama u velikim problemima. Dugovi Azotare su do 2012. iznosili 130 miliona evra, a onda su konvertovani u vlasništvo, pa je tako Srbijagas postao vlasnik Azotare. Kod Petrohemije je dug bio oko 104 miliona evra, međutim, isprepletenost imovinskih odnosa NIS-a, Azotare, Srbijagasa, Petrohemije i države kao vlasnika, direktnog ili posrednog, učinili su da računica bude praktično neizvodljiva.

"Škripi" na železnici

Vučić je priznao da na nekim projektima "škripi" i da ima propusta koji su nastali srpskom krivicom.
- Nisam krio pred Medvedevim da smo mi u Srbiji svojom krivicom napravili probleme u oblasti železničkih pruga i uopšte u oblasti saradnje sa Ruskom železnicom. Mi ćemo te posledice nositi sa sobom, ali i probleme rešavati - rekao je Vučić.


Nije tajna da je ruska strana veoma nezadovoljna kako se Srbija ponaša u pogledu kredita koje je Rusija odobrila. Reč je o milijardu dolara koje su još 2009. dogovorili tadašnji srpski premijer Mirko Cvetković i ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Od toga je 200 miliona otišlo na krpljenje budžeta, a ostatak je trebalo da se utroši na modernizaciju srpske železnice. Kako Srbija nikad nije završila projekte, ruska strana je kivna jer joj novac stoji "mrtav", te ga sada traži nazad, ukoliko Srbija nije u stanju da ga namenski potroši.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.07.2014. 08:09
Uzas! Sve ispliva na povrsinu. Milijarde uzimali za projekte koje nikad nisu zavrsavali. Gdje su pare? Sitne ribe se hapse koje se nakon malog vremena na skobodu pustaju. Sta je sa krupnim ribama, kad ce se one hapsiti, neko mora da odgovara za strasan lopovluk, dok narod ispasta.
Sreda 09.07.2014. 09:03
"Zasladjivac sa kojim su se obicno vracali srpski drzavnici iz Rusije." Tacno. Ali taj zasladjivac je uvek placao i placa narod Srbije, dok je Rusija gledala svoje politicke i geostrateske interese, srpski zvanicnici su se utrkivali ko ce bolje da se udvori Kremlju i koga ce Putin da pomiluje po obrascicu. Pa smo imali problema ko ce da stavi potpis na ugovor sa Rusijom, Tadic ili Kostunica, pa da bi se pronaso kompromis, morao je to da uradi ni kriv ni duzan Velja Ilic. Ova delekacija se ne vraca sa zasladjivacem, ali se vraca kao dostojan sagovornik ruskih drzavnika. Dok su se Kostunica i Tadic sladili Rusi su debelo iskoristavali ugovor o rudnoj renti i Kredit za modernizaciju zeleznica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online