Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 23.06.2014.
12:29
Srna A

Svinjetina kao "zlatna žila"

Ogromno rusko tržište jedinstvena je šansa da Srbija značajno poveća izvoz svinjetine i da podigne svoje stočarstvo do maksimuma - navode ruski mediji.

Rusko tržište jedinstvena je šansa da Srbija poveća izvoz svinjetine i razvoj stočarstva
 

EU već niz godina zabranjuje uvoz svinjetine iz Srbije zbog navodne svinjske kuge, bez obzira na podatak da je ta stočna bolest odavno iskorenjena. Brisel ne dozvoljava čak ni transport srpske svinjetine preko svoje teritorije.

Istovremeno, Srbija je u ovom trenutku jedina zemlja u Evropi koja može da izvozi tu vrstu mesa u Rusku Federaciju, ali i na tržišta Belorusije i Kazahstana, odnosno na prostor čitavog Evroazijskog ekonomskog saveza u nastajanju.

Radi se o tome da je Rusija još početkom ove godine zabranila uvoz svinjskog mesa iz EU, od koje je do tada kupovala svinjetinue u vrednosti od 1,4 milijarde evra na godišnjem nivou, a od marta je zabranila i uvoz američke svinjetine.

Uprkos skandalu, ostasmo jedini izvoznik svinjetine u Rusiju

To znači da je Rusija omogućila Srbiji da razvije svoje stočarstvo do neslućenih razmera, te da izveze na njeno tržište bukvalno onoliko mesa koliko je u stanju da proizvede.

S obzirom da na ruskom tržištu postoji potražnja za čak sedam miliona svinja godišnje, a Rusija ih više ne uvozi sa Zapada, to nesumnjivo predstavlja jedinstvenu priliku da se u Srbiji iz temelja obnovi stočna proizvodnja i zaposli nova radna snaga - navode stručnjaci.

Posebno je značajno što Rusi plaćaju unapred, a poseban interes pokazuju upravo za stočno meso sa malih seoskih gazdinstava na kojima se ne koristi genetski modifikovana hrana u ishrani krmača, nego isključivo prirodna stočna hrana.

Rusi kao sumanuti kupuju srpsku svinjetinu

Nedavni slučaj sa švercom mesa iz EU pokazuje da je nekome bilo u interesu da zaustavi izvoz srpske svinjetine na tržište od 200 miliona potrošača.

Nakon direktnih razgovora državnih institucija obe zemlje, dogovoreno je da se i pored svih nepravilnosti, i dalje dozvoli nesmetan izvoz srpskog mesa u Rusiju, a takođe i u zemlje okupljene oko nje u Carinskom savezu - navode ruski mediji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.06.2014. 12:41
Ето зашто нам је потребна само Русија а не фашистичка творевина ЕУ!
Ponedeljak 23.06.2014. 13:31
Zar mi nismo uvalili Rusima svinjske kožure pa se oni naljutili na nas i ne žele da im prodajemo našu svinjetinu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online