Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 15.06.2014.
13:36
B92 A

Zato Rusi neće srpske gude!

Srbiji je od 5. juna ograničen izvoz svinjskog mesa u zemlje Cerinskog saveza - Rusiju, Belorusiju i Kazahstan. Prema saopštenjima koja su dostupna javnosti, neposredan povod za ovu odluku je pokušaj uvoza svinjske kože umesto slanine.

Srbiji je od 5. juna ograničen izvoz svinjskog mesa u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan jer je umesto slanine izvezla svinjsku kožu bez ikakvog pečata
 

Naime, krajem maja, srpska firma SZTR Đurđević preko luke pokušala je da uveze nešto više od 21 tone svinjske slanine, tako je bar stajalo na njihovom veterinarskom sertifikatu. Inspekcija je međutim, utvrdila da se tu ne nalazi svinjska slanina već svinjska koža bez ikakvog pečata.

Pronađena su i neka pakovanja za koja se utvrdilo da uopšte ne dolaze iz Srbije već da se radi o prepakivanju. Tada su ruske nadležne inspekcije zatražile od srpskih vlasti da Uprava za veterinu prestane da izdaje sertifikate za izvoz ovoj firmi.

Uvedeno je privremeno ograničenje, što zapravo znači da se može uvoziti svinjetina kao celo prase, polutke i četvrtine, kako bi se na osnovu ovalnog pečata na samom mesu utvrdilo odakle meso stiže.

* Rusi kao sumanuti kupuju srpsku svinjetinu

* Bruka: Umesto slanine Rusima smo poturili svinjsku kožu

*EU tuži Rusiju zbog svinjetine!

Nešto kasnije, ova ista firma, preko ove iste luke pokušala je da uveze preko 20 tona smrznute svinjetine za koju je inspekcija utvrdila da ima pečate iz Mađarske. Opet se posumnjalo na poreklo robe i na prepakivanje.

Međutim, ovaj problem ide i dalje. Negde polovinom marta, u Srbiji je boravila rusko-kazahstanska inspekcija koja je proveravala preduzeća koja izvoze u Rusiju i u Carinsku uniju. Oni se iz Srbije, kako se navodi u izveštaju, nisu vratili baš zadovoljni. Naime, u izveštaju su napisali da je utvrđen niz prekršaja koja govore o odsustvu kontrole nadležnih organa u Srbiji u poštovanju sanitarno inspekcijskih pravila.

U vezi sa tim 30. maja uvedena je i privremena zabrana na gotove mesne proizvode za dve firme iz Srbije. Prema onome što se može naći na sajtu, radi se o firmama Juhor i Neoplanta. A takođe, još jedna srpska firma ima režim pojaćane laboratorijske kontrole, radi se o Karneksu, jer je u jednoj pošiljci konzervirane slanine pronađen kadmijum.

B92 je tokom dana kontaktirala navedena preduzeća, ali niko nije želeo da govori o ovom problemu.

Načelnica Republičke veterinarske inspekcije Sanja Ćelebićanin kaže za B92 da je ova odluka Rusije očekivana. Prema njenim rečima, građanima će sada biti jasnije kako sistem funkcioniše.

"To da smo nešto garantovali veterinarskim sertifikatom prosto ne stoji", kaže ona i dodaje da mora da se primeni novi režim dok se ne ispita kompletna procedura koja se ovde sprovodila.

"Izveštaj kolega iz Saveza nije ništa drugačiji u odnosu na ostale izveštaje, dakle svaki nadležni organ dobije neke preporuke koje bi trebalo usvojiti", objašnjava ona. Naime, "Carinski savez ima neke drugačije propise od naših prema kojima se mi usaglašavamo. Na primer, piše da se meso ne sme seckati na komadiće jer tako nije moguće videti pečat, što je u ovom slučaju greška proizvođača".

Prema njenim rečima, ovaj proizvođač se nalazi na listi rizičnih, a kod ostalih je pojačana kontola.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.06.2014. 13:41
SVE je ovo čista DIVERZIJA I SVESNO SE RADI DA SE ODNOSI SA RUSIJOM POREMETE . VUČIĆ TREBA ODMAH DA PODNESE OSTAVKU JER JE OVO NOŽ U SRCE SRBIJE A KRIVCE TREBA POSLATI NA VELIKU ALI MNOGO VELIKU ROBIJU .
Nedelja 15.06.2014. 13:42
Nista se ne menja, turski zulum je ostavio velikog traga kod nas. nerad, lopovluk, prevare, korupcija, nehigijena.mentalitet..itd..itd..i tako dalje.
Nedelja 15.06.2014. 13:40
+РУССИЈО ДРАГА НЕМОЈ ЧЕКАТ ПОСТАВЉАЈ БАЗЕ+
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online