Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 10.06.2014.
11:48
Beta A

Ruski eksperti: Južni tok neisplativ za Rusiju!

Više ruskih eksperata ocenilo je da bi budući ruski gasovod prema Kini bio neisplativ za Rusiju, isto kao Južni tok prema Evropi.

Analitičar Konstantin Krutihin u tekstu koji objavljuje portal "Slon", navodi četiri razloga zbog kojih je Južni tok sa ekonomske tačke gledišta neisplativ.

"Južni tok ne otvara nikakva nova tržišta, i otvoreno rečeno, njegov smisao je samo zaobilaženje Ukrajine, kroz koju danas prolazi više od polovine ruskog gasa"
 

Kao prvo, on kaže da potražnja za ruskim gasom neće rasti u Evropi. Po najoptimističnijim prognozama, rast potrošnje gasa u Evropi može iznositi ne više od 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje, i to će biti pokriveno uvozom tečnog gasa, a ne produkcijom Gasproma, matra Krutihin. Drugi razlog je što je snaga postojećih gasovoda već suvišna.


"Snaga gasovoda koji sada idu u Evropu već je dostigla 250 milijardi kubnih metara godišnje, a prošle godine je po tim cevima prošlo svega 138 milijardi", navodi on.

Po Krutihinu, treći razlog je to što se izgradnja gasovoda prema Evropi kosi sa proglašenom kremljovskom strategijom o osvajanju azijatskih tržišta.

Krutihin navodi i da nije jasno gde će Gasprom naći novac za istovremeno finansiranje Južnog toka, koji bi mogao da košta više od 70 milijardi dolara, i recimo, gasovoda prema Kini, gde ukupna cena prevazilazi 100 milijardi dolara.

"Politička slabost ruskog rukovodstva koje želi da po svaku cenu kazni Ukrajinu lišavanjem tranzita gasa, eksploatiše alavi lobi građevinara gasovoda, koji su se proslavili neverovatno naduvanim troškovima", zaključuje Krutihin.

Predsednik Instituta za energetsku politiku Vladimir Milov u tekstu "Zašto je vreme da odbacimo Južni tok", objavljenom na istom portalu, tvrdi da ne postoji logična osnova za izgradnju tog gasovoda, jer na tržištu jugoistočne Evrope "nema nikakve nove potražnje" za gasom. On ocenjuje da su privrede niza zemalja potrošača ruskog gasa u depresiji, sto se odražava na upotrebu gasa, i navodi da su Bugarska, Grčka, Srbija, Mađarska, Austrija i Slovačka prošle godine potrošile 18,3 milijardi kubnih metara, dok su 2008. potrošile 23,8.

"Južni tok ne otvara nikakva nova tržišta, i otvoreno rečeno, njegov smisao je samo zaobilaženje Ukrajine, kroz koju danas prolazi više od polovine ruskog gasa", ocenio je Milov i ukazao da korist imaju izvođači radova na gasovodu.


"Milijarde evra neće otići u kosmos, već bliskim izvođačima radova, među kojima je i Strojtransgas Genadija Timčenka", bliskog prijatelja Vladimira Putina, koji je već dobio pravo na izgradnju bugarskog dela.

Predsednik Komiteta Državne Dume za energetiku Ivan Gračov rekao je portalu da sudbina projekta sada zavisi samo od Rusije. On je je ocenio da bi odustajanje od Južnog toka bilo loše za Rusiju, jer je već uložila značajna sredstva.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.06.2014. 11:53
Ruski gasovod je VELIKI DAR za zemlje kroz koje ide i moderan je po nacinu snabdevanja potrosacima, u suprutnom je veoma ranjiv i za RUSSIJU I ZA ZAPADA SEM za americka kopilad..........SRBIJI I SVIM SRBIMA bi doneo znacajan prihod i bezbednost..........
Utorak 10.06.2014. 17:55
Uvek je dobro imati rezervni gasovod ,eto, ajde sad experti raziđite se kućama
Sreda 11.06.2014. 07:40
кад прочитам ''експерти'' одмах знам с које стране вјетар пуше, таква титула се не стиче на ниједном факултету већ у ''медијима'' плаћеним од истог газде као и ти ''експерти''.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online