Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 08.06.2014.
11:13
Blic A

Vlada zbog poplava odlaže stezanje kaiša?

Najavljeno smanjenje plata od 10 odsto za više od 800.000 zaposlenih u državnoj upravi i javnim preduzećima neće početi od 1. jula, kako je najavljeno, već najverovatnije od septembra, odlučeno je juče u Vladi Srbije, saznaje „Blic”.

Vlada Srbije je odlučila da najavljeno smanjenje plata od 10 odsto za zaposlene u državnoj upravi odloži se za septembar
 

Do tada plate državnih službenika i činovnika veće od 60.000 dinara ostaće iste jer će im se do linearnog smanjenja zarada odbijati solidarni porez. Kako je rečeno, Vlada je odložila smanjenje plata u javnom sektoru jer još uvek ne mogu da procene tačnu štetu nedavnih poplava.

- Donošenje zakona o privremenom usklađivanju osnovica za obračun i isplatu plata u javnom sektoru, u kome je predviđeno smanjenje plata od 10 odsto, morao da se odloži iz nekoliko razloga. Glavni razlog je što zbog poplava trenutno ne možemo da procenimo tačne uštede koje bi morale da se naprave u budžetu kako bi država izbegla bankrot. Zbog toga se odlaže i rebalans budžeta, koji će moći da se napravi tek posle tačne procene ukupnih šteta od poplava - kaže sagovornik “Blica” iz Vlade, koji je insistirao na anonimnosti.

Ekspoze premijera Vučića

Obećano:
- U prvih 100 dana (početak avugsta) fiskalna konsolidacija i donošenje reformskih zakona
- Od 1. maja do 15. jula rasprava u parlamentu o svim ovim zakonima
- Rebalans budžeta do 15. jula
Urađeno :
- Skupština usvojila 8 zakona iz oblasti pravosuđa
- Usvojen zakon o poreskim olakšicama prilikom zapošljavanja
- Usvojene izmene zakona o privatizaciji

Na pitanje “Blica“da li će zbog velikog deficita u budžetu plate biti smanjene i više od 10 odsto, sagovornik kaže da „se o tome još uvek ne razgovora”.

- Ali, sasvim je izvesno da u ovoj godini smanjenja penzija neće biti - otkriva sagovornik “Blica”.

Kod Vujovića nema odlaganja

Ministar privrede Dušan Vujović kaže za „Blic” da neće biti nikakvog odlaganja zakona koje njegovo ministarstvo treba da pripremi.
- To su zakoni o stečaju, zakon o privatizaciji, investicijama, i oni će biti prosleđeni Skupštini na usvajanje u drugoj nedeljI jula, kako su se dogovorili premijer Aleksandar Vučić i predsednica parlamenta Maja Gojković - kaže Vujović.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaže za “Blic” da odlaganje smanjenja plata u javnom sektoru “nije problematično ako je za mesec ili dva”, ali upozorava i da će morati doći do smanjenja penzija.


- Iako su najavljeni razni oblici štednje, poput smanjenja diskrecionih rashoda ministarstava, mora se ići na one troškove države za koje se iz budžeta daje najviše. Ako znamo da država svake godine izdvoji 4,5 milijardi evra za isplatu penzija i 2,5 milijardi evra za neto zarade zaposlenih u javnom sektoru, jasno je i da se plan ušteda mora usmeriti upravo na te troškove - objašnjava Altiparmakov.


Odlaganje „fiskalne konsolidacije”, kako stručnjaci zovu smanjenje rashoda iz budžeta, nije naišlo na pozitivnu ocenu ni direktora Ekonomskog instituta Aleksandra Vlahovića, koji se odavno zalaže da država konačno počne istinski da štedi.


- Mora se što pre krenuti u fiskalnu konsolidaciju, ali prioritet mora da bude i promena privrednog ambijenta. Tu, pre svega, mislim na Zakon o radu, privatizaciji, stečaju, kao i na Zakon o izgradnji. Dobro je što je donete mere za podršku privredi, kroz subvencionisane kredite i poreske olakšice za nova zapošljavanja, a ostaje i osnivanje Garancijskog fonda koji bi značio istinski podsticaj privredi - kaže Vlahović.

Udovički: Na jesen i platni razredi

Odlaganje smanjenja plata u državnoj upravi prva je najavila potpredsednica Vlade Kori Udovički, koja je pre dva dana za „Blic” rekla da se pre toga moraju uvesti platni razredi.
- Do jeseni ćemo doneti potrebne zakone kako bi se u državi tačno znalo kolika je plata za koje zanimanje. Važno je za sve napraviti jasne kriterijume koji će se primenjivati bez izuzetka. U svemu je važno da obezbedimo i kontrolu, odnosno nadzor, za šta je potrebno ulaganje. Sad nemamo dovoljno inspektora, pa čak ni popunjena sistematizovana radna mesta - objašnjava Udovički.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.06.2014. 11:24
Već će cene hrane i komunalije koje neprestano rastu da se pobrinu da nam novac koji imamo što manje vredi...
Nedelja 08.06.2014. 13:11
polave su im dosle ko kec na duplu desetku.
Nedelja 08.06.2014. 13:09
Новац као новац нема никакву вредност! Гомила безвредног папира наметнута лажима и преварама од стране продаваца новца, банкарског сатанистичког картела! Па тако и ове "наше вође" узимају од истих позајмицу безвредног папира да би ми својим радом то отплаћивали! Дакле, мотку у руке и у главу!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online