Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.05.2014.
19:00
Blic, Beta A

Mišković i Beko na sastanku sa Vučićem

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas na odvojenim sastancima sa domaćim privrednicima i stranim investitorima. Među domaćim biznismenima na sastanku sa Vučićem bili su i Miroslav Mišković, predsednik Delta holdina, i Milan Beko.

Šta će kad je platiša: Miroslav Mišković izazvao najveću pažnju medija
 

Miroslav Miškovićem je na sastanak privrednika i Vučića došao u pratnji Dejana Jeremića, potpredsednika kompanije. Mišković je delovao zbunjeno, pozdravljao se sa privrednicima, a njegov dolazak je propraćen velikom medijskom pažnjom.

Kriterijum za poziv na sastanak bila je visina poreza koji kompanije plaćaju državi, rekao je Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara zbog čega je na sastanku i Miroslav Mišković protiv koga se vodi sudski postupak zbog sumnje da je odgovoran za finansijske zloupotrebe s putarskim preduzećima.

"Znate, za razliku od drugih, ja nemam podobne i nepodobne. Postoji samo jedan kriterijum na osnovu kojeg pozivamo ljude, a to je koliki porez plaćate državi Srbiji. Ja zaista mislim da je to najpoštenije", rekao je Vučić i dodao da će o Miškovićevoj eventualnoj krivici odluku doneti sud.

Na sastanak su došli i Milan Beko, Željko Mitrović (TV Pink), Miodrag Kostić (MK grupa), Branislav Grujić (Farman), Dragan Tomić (Simpo).

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Lazar Krstić, Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i infrastrukture, Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje, Veselin Pješčić, viceguverner NBS i Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić.

Strani investitori dobijaju olakšice


Strani investitori pozdravili su olakšice za zapošljavanje koje Vlada Srbije planira da nastavi da isplaćuje. Kako je ranije rekao Vučić, za zapošljavanje su predviđene poreske olakšice tako da će poslodavac za svakih 10 novozaposlenih plaćati doprinose samo za troje, a država će preuzeti da plati za preostalih sedam. To bi, prema njegovim rečima, smanjilo opterećenje na plate sa 64 odsto na 15 odsto.

Investitore zanimaju otpremnine

Vučić je na sastanku sa predstavnicima stranih kompanija u Srbiji najavio da će Zakon o radu u skupštinsku proceduru ući u narednih nekoliko nedelja. Predstavnike stranih kompanija najviše je zanimao deo zakona o radu koji se odnosi isplatu otpremnina radnicima koji su viškovi.

Plan Vlade Srbije da preuzme plaćanje obaveza državi za određeni broj novozaposlenih radnika je dobra mera, rekao je direktor Hjulit pakarda u Srbiji Miloš Đurković posle sastanka sa Vučićem.

On je rekao da bi ta mera pokrenula privredu i dovela do novog zapošljavanja i istakao da je najvažniji zahtev stranih investitora donošenje novog Zakona o radu i da je premijer obećao da će to biti urađeno u najkraćem roku.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko rekao je da je sa sastanka izašao sa uverenjem da će sve predložene mere biti i primenjene i da je on optimista. On je kazao da je na sastanku predložio da se raspodela ekonomskih podsticaja obavlja u zavisnosti od veličine investicije, jer je bitno da Srbija postane najatraktivnija zemlja u regionu za ulaganja.

Na pitanje kakva vrsta podsticaja bi bila potrebna investitorima, Kravčenko je rekao da bi ponovno uvođenje poreskog kredita, odnosno poreskih olakšica, Srbiju učinilo atraktivnijom za investicije od drugih država u regionu.

On je dodao da su investitori predložili da se poslovna zajednica uključi u javne rasprave oko donošenja važnih ekonomskih zakona po hitnom postupku, da bi se izbegle greške. On je dodao da su te predloge predstavnici Vlade podržali.

Vučić: Najtežži mi je bio razgovor s građevinarima

Vučić je rekao da je razgovorom s predstavnicima bankarskog sektora zadovoljan, da su sa čelnicima stranih kompanija u Srbiji precizirani neki konkretni potezi za bolji investicioni ambijent, a da mu je razogvor s građevinarima bio najteži.

 

"Veoma mi je težak bio taj sastanak, svašta sam video i mislio sam da sve znam o srpskoj privredi i gledaćemo da koliko možemo pomognemo, ali ćemo mnogo morati da menjamo. Mi nemamo više ni keramičare, ni vodoinstalatere, o inženjerima da ne govorim...", rekao je premijer.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.05.2014. 23:53
Vise od pola tih"privrednika" odavno treba da je u mardelju.Gadi mi se ova sprdacina.
Utorak 13.05.2014. 09:40
Sad je Mišković ponovo ugledni biznismen? Koliko je platio svoj ponovo stečeni ugled?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online