Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 26.03.2014.
14:54
Beta A

BDP Rusije opada, investitori se povlače

Ukoliko se pogorša kriza u Ukrajini, bruto-domaći proizvod (BDP) Rusije mogao bi da ove godine opadne na 1,8 odsto, a oko 150 milijardi dolara investicija moglo bi da se povuče, upozorila je u sredu Svetska banka.

Foto: Ilustracija
 

"Svetska banka razvila je dva scenarija za Rusiju. Izgledi za njih zavise u velikoj meri od obnavljanja poverenja preduzetnika i potrošača i geopolitičkih rizika", piše u njenom izveštaju.

Pročitajte još:

* Ko kome više treba, EU Rusiji ili Rusija EU?

* Srbija i Evropa ostaju bez gasa?

* Zapad "izbacio" Rusiju iz G8

"Ako se sukob Rusija-Ukrajina pogorša, mogla bi da se pojavi neizvesnost u pogledu sankcija Zapada i odgovora Rusije na njih", upozorila je Svetska banka.

To bi dodatno moglo da umanji poverenje preduzetnika i potrošača i destabilizuje tržište, i umanji perspektivu za domaću potrošnju i privredni rast, navodi Banka. Svetska banka predviđa smanjenje ruskog BDP na 1,8 odsto u 2014. i 2,1 u 2015. godini.

U najboljem slučaju, može se očekivati "bekstvo" kapitala do 150 milijardi dolara ove i 80 milijardi dolara sledeće godine, navela je Svetska banka.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.03.2014. 15:14
Rekla Svetska banka....ili Fitch agencija....ili MMF....ili Stejt Department.... Auuu....pa nije li sramota za intelekt da se ovakve informacije plasiraju.
Sreda 26.03.2014. 15:31
Eh, te priče o stranim investicijama o kojim nam zapad stalno govori. Ganjajući te strane investicije mi sve siromašniji I siromašniji. Od stranih investicija mi postali banana država! Kakve strane investicije ulaganje u nauku I klepanje stranaca znanjem je izlaz!
Petak 28.03.2014. 10:48
Da nastavim: sve velike sile kroz celu istoriju pokušavaju da nametnu svoje interese(i Zapad i Rusija).O nekakvoj časti i poštenju tu nema ni govora(ne govorim o narodu nego o politici sila).U to je naravno uključena i propaganda. Kada neko neutralan sluša ili čita o događajima u Ukrajini,prateći i ruske i zapadne medije,ne može da veruje da je to jedan isti problem(toliko i jedni i drugi idu u krajnost).Meni se isto politika zapadnih sila vrlo često gadi, ali ne znam čemu iluzije naroda u Srbiji o ruskoj časti i poštenju?Samo ako su njihovi interesi protivni zapadnim ne mora da znači da su ispravni(gade mi se i jedni i drugi). Ukrajinski narod nije ruski,i napatio se kroz istoriju sa Rusima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online