Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 06.03.2014.
15:20
Beta A

Stižu dolari: Kako potrošiti arapsku milijardu

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić i predsednik sekretarijata za finansije Abu Dabija Hamad al Hur al Suvaidi potpisali su danas u Abu Dabiju ugovor o kreditu od milijardu dolara Ujedinjenih Arapskih Emirata za budžet Srbije.

Vučić i šeik dogovorili pare, Krstić potpisao. Još samo da stignu
 

Sekretarijat za finansije Abu Dabija saopštio je da će kredit "doprineti jačanju saradnje i odnosa UAE i Republike Srbije, služeći interesima obe zemlje, i ohrabujući privatni i javni sektor u UAE da traga za mogućnostima ulaganja u Srbiji".

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić takođe je rekao da sporazum o kreditu odražava "značajan rast bilateralnih odnosa dve zemlje".

Vlada Srbije juče odobrila ugovor o zajmu Ujedinjenih Arapskih Emirata, po kamatnoj stopi od dva odsto godišnje, i sa rokom otplate od 10 godina.

Ministar Krstić je rekao da će povlačenje novca biti u jednoj tranši, kada se za to stvore zakonski uslovi, odnosno kad zakon ratifikuje Skupština Srbije posle izbora, početkom drugog kvartala 2014. godine. Prema njegovim rečima, nisu postavljeni uslovi kako će taj novac biti potrošen.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocenio je danas da bi kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata od milijardu dolara za Srbiju bio opravdan ako bi se iskoristio za refinansiranje otplate ranije uzetih skupih pozajmica. On je rekao da bi se na taj način smanjio budžetski rashod za plaćanje kamata na ranije kredite.

"Treba iskoristiti priliku da po nižoj kamatnoj stopi oplaćujemo kredite koji se već otplaćuju po visokoj stopi, sa istim ili kraćim rokom otplate", objasnio je Vlahović.

Kako je dodao, bilo bi pogrešno da se kredit UAE iskoristi za "upumpavanje novca" u privredu. "Država treba da sredi svoje dvorište, konsoliduje budžet i uravnoteži ga, i krene sa reformskim merama", ukazao je Vlahović.

Ekonomista Miroljub Labus kazao da će kredit koji Srbija dobija od UAE verovatno biti iskorišćen za smanjenje deficita u budžetu. "Pitanje je da li Vlada Srbije može da dobije još povoljnijih pozajmica koje bi mogla da koristi za otplatu skupljih kredita. Ako do toga ne dođe, onda će kredit UAE morati da se koristi za finansiranje budžetskog deficita", rekao je Labus.

POVEZANE VESTI

Petak 07.03.2014. 10:25
Ima o tome ko da "brine", mi ćemo samo da vraćamo. Taman će i deca stasati do poreske obaveze.
Ponedeljak 10.03.2014. 17:08
Uzimaju kredite da bi otplacivali predhodne kredite ;) Prosle godine od Rusije sad od UAE. Nema vise sta da se krade pa im je zaduzivanje najunosniji biznis !
Sreda 12.03.2014. 17:32
Dobra vest za sve drzavne sluzbenike plate su vam godinu dana sigurne.Losa vest za sve radnike ima da vracate to sve sa kamatom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online