Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 17.01.2014.
14:40
RTS A

Orbović: Ministar zaustavio privredu

Ministar Saša Radulović je u potpunosti zaustavio rad privrede, rekao je predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović gostujuću u Dnevniku RTS-a. Istakao je da ministar nije prihvatio nijedan razgovor sa sindikatima kada je reč o zakonu o radu.

Radulović je zaustavio rad privrede tražeći stalno neke nove podatke i baveći se administracijom, a ne rešavajući nijedan problem: Orbović (desno)
 

"Reč je o suštinskim pitanjima. Za ovih par meseci koliko je na čelu jednog vrlo značajnog ministarstva jednostavno je napravio potpunu blokadu rada privrede Srbije i to stvara posledice", naglasio je Orbović i dodao da je Radulović zaustavio rad privrede tražeći stalno neke nove podatke i baveći se administracijom, a ne rešavajući nijedan problem.

Upozorio je da smo došli do segmenta kada je privreda Srbije potpuno zaustavljena sa tendencijom da se zaustave i ona preduzeća koja su do skoro radila i imala proizvodnju.

"Ministar Radulović nije prihvatio nijedan razgovor sa sindikatima po pitanju zakona

Ministar Radulović: Sindikati lažu o Zakonu o radu

o radu, ni po bilo kom drugom pitanju iz njegove nadležnosti. Ono što je radio, to je samo kad je bio na nekom skupu u preduzeću u restrukturiranju, i to je pod pritiskom došao, i više nije imao kontakt sa nama", rekao je Orbović.

Predsednik Samostalnog sikdikata ističe da o zakonu o radu nije bilo reči ni sa resornim ministarstvom Jovana Krkobabića i da su predlozi koji su stizali za taj zakon bili sve gori i gori.

"Nije dovoljna jedna strana i to što se pojavi neko javno na televiziji i kaže da poziva na dijalog i da se dođe do razgovora. Trebalo bi neko da pozove nekoga da dođe. Niko nas nije pozvao. Nikada nije bilo razgovora ni sa jednim ministrom ili bilo kojim predstavniom Vlade. Mi smo učestvovali u javnoj raspravi. Mi smo došli a oni nisu održali javnu raspravu. Mi smo izašli iz komisije jer nismo želeli da budemo deo onoga koji predlaže ovakav zakon i to je bilo naše pravo. Vrlo smo odgovorno došli

"Gazde će nas terati da radimo 12 sati"

tamo, videli šta je u pitanju i rekli da to za nas nije prihvatljivo", objasnio je Orbović i dodao da postoje tri grupe problema zbog kojih novi zakon nije prihvatljiv za  sindikate.

Prvi deo problema je finansijski i tiče se smanjenja zarada svih zaposlenih u Srbiji. Drugi deo su prava zaposlenih, što podrazumeva povećavanje radne nedelje i prekovremenog rada u narednom periodu. I treći deo je ukidanje kolektivnog ugovora.

"Alternativa je da sednemo i zajedno napravimo zakon o radu i da dođemo do najboljeg rešenja. Tu bi trebalo da dođu predstavnici Vlade i predstavnici poslodavaca. Ovo je pokušaj nametanja rešenja na silu i pokušaj uništavanja, između ostalog i sindikata, da bi mogao da se sprovede ovakav zakon", tvrdi Orbović i kaže da sindikati očekuju da Radulović podnese ostavku.

POVEZANE VESTI

Petak 17.01.2014. 15:27
Ma radi on najbolje ono što mu je naloženo iz zapadnih smrdljivih krugova.
Petak 17.01.2014. 16:41
Ovaj Orbović je primer neradnika, koji navodno štiti prava radnika. Strašno kakvi likovi se nalaze u javnom životu ove Srbije. Mariše debelu lovu i on kao štiti nečija prava. Čovek nepismen kad ga dovedu u neku tv emisiju, povraća mi se.
Petak 17.01.2014. 18:58
Ziveo nam rad po 12 h dnevno! Ziveo nam neplaceni godisnji odmor! Zivele nam penzije po 20000 din.! Skidaj nam se Vucicu sa grbace i ti i tvoji paraziti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online