Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 19.12.2013.
14:27
Beta A

CEKOR: Ugalj ubija ljude!

Region bivše Jugoslavije je energetski neefikasan što izaziva velike zdravstvene troškove i gubitke ljudskih života, ocenio je predstavnik Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) Zvezdan Kalmar.

Postrojenja na ugalj u Srbiji uništavaju više od 2.000 ljudskih života. Do pet milijardi evra troši za lečenje posledica kopanja i spaljivanja uglja
 

Kalmar je na prezentaciji uporedne analize energetske situacije u regionu "Topla, bezbedna, čista energija" naveo procenu da postrojenja na ugalj u Srbiji uništavaju više od 2.000 ljudskih života, i da se do pet milijardi evra troši za lečenje posledica kopanja i spaljivanja uglja.

Jedan od glavnih nalaza uporedne analize je da sve zemlje regiona moraju da se hitno orijentišu na energetsku efikasnost, da bi se smanjio finansijski pritisak na građane.

"Od 1.000 do 10.000 puta je jeftinije uštedeti jedan kilovat energije nego proizvesti novi jer proizvodnja podrazumeva kopanje uglja, njegovo prljavo spaljivanje i zagađivanje, kao i negativne posledice po zdravlje", kazao je Kalmar i istakao da bi sredstva koja se troše na čišćenje, revitalizaciju i lečenje bolesnih, trebalo usmeriti u projekte energetske efikasnosti, te da će oni doneti više posla i novca u drugim sektorima.

U Srbiji postoji Nacionalna strategije energetike do 2015. godine, a izrada nove ide veoma sporo, dok je veći problem što državni budžet garantuje da će se i dalje finansirati neki energetski projekti koje je ocenio kao neefikasne.

"Kompanija Termoelektrane i kopovi 'Kostolac' je dobila oko milijardu evra garancije u budžetu, a isto tako i rudarski basen 'Kolubara'. Neki projekti su prihvaćeni, a da o njima nije diskutovano prilikom izrade strategije i tome ćemo se protiviti", rekao je Kalmar i dodao da te garancije nisu još ozakonjene, niti su obaveza države, ali da postoji bojazan da bi eventualni novi izbori u Srbiji mogli još više usporiti izradu nove strategije i raspravu o gorućim energetskim temama.

Uporednu analizu energetske situacije u regionu zajedno su napravili CEKOR, Fraktal i 15 nevladinih organizacija iz celog regiona, uz pomoć donacija Evropske unije, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Balkanskog fonda za demokratiju.

Četvrtak 19.12.2013. 15:49
Koji crni ugalj...Ubi stress I nemastina a ovo je bacanje ugljenskog dima u oci naroda.Ima lose dejstvo sagorijevanje uglja po okolinu ,ali ako ovi urede drzavu I to ce samo po sebi da se koriguje...Lopovi sa vlasti napolje.
Četvrtak 19.12.2013. 16:10
(Uporednu analizu energetske situacije u regionu zajedno su napravili CEKOR, Fraktal i 15 nevladinih organizacija iz celog regiona, uz pomoć donacija Evropske unije, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Balkanskog fonda za demokratiju.) OVOME NE TREBA KOMENTAR- SVE JE JASNO KO BELI DAN CIJE INTERESE OVI ZASTUPAJU
Četvrtak 19.12.2013. 20:38
Koliko ce njih umreti ove zime bas zato sto nemaju uglja!!! A vama zinulo dupe za nove projekte, mislim za pare, jer vama se jebe za energiju i narod vec da napunite vase dzepove parama od nekih glupih modernih projekata koji su u vecini ne efikasni!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online