Četvrtak 19.12.2013.
14:27
Beta

CEKOR: Ugalj ubija ljude!

Postrojenja na ugalj u Srbiji uništavaju više od 2.000 ljudskih života. Do pet milijardi evra troši za lečenje posledica kopanja i spaljivanja uglja
 

Kalmar je na prezentaciji uporedne analize energetske situacije u regionu "Topla, bezbedna, čista energija" naveo procenu da postrojenja na ugalj u Srbiji uništavaju više od 2.000 ljudskih života, i da se do pet milijardi evra troši za lečenje posledica kopanja i spaljivanja uglja.

Jedan od glavnih nalaza uporedne analize je da sve zemlje regiona moraju da se hitno orijentišu na energetsku efikasnost, da bi se smanjio finansijski pritisak na građane.

"Od 1.000 do 10.000 puta je jeftinije uštedeti jedan kilovat energije nego proizvesti novi jer proizvodnja podrazumeva kopanje uglja, njegovo prljavo spaljivanje i zagađivanje, kao i negativne posledice po zdravlje", kazao je Kalmar i istakao da bi sredstva koja se troše na čišćenje, revitalizaciju i lečenje bolesnih, trebalo usmeriti u projekte energetske efikasnosti, te da će oni doneti više posla i novca u drugim sektorima.

U Srbiji postoji Nacionalna strategije energetike do 2015. godine, a izrada nove ide veoma sporo, dok je veći problem što državni budžet garantuje da će se i dalje finansirati neki energetski projekti koje je ocenio kao neefikasne.

"Kompanija Termoelektrane i kopovi 'Kostolac' je dobila oko milijardu evra garancije u budžetu, a isto tako i rudarski basen 'Kolubara'. Neki projekti su prihvaćeni, a da o njima nije diskutovano prilikom izrade strategije i tome ćemo se protiviti", rekao je Kalmar i dodao da te garancije nisu još ozakonjene, niti su obaveza države, ali da postoji bojazan da bi eventualni novi izbori u Srbiji mogli još više usporiti izradu nove strategije i raspravu o gorućim energetskim temama.

Uporednu analizu energetske situacije u regionu zajedno su napravili CEKOR, Fraktal i 15 nevladinih organizacija iz celog regiona, uz pomoć donacija Evropske unije, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Balkanskog fonda za demokratiju.

2024 © - Vesti online