Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 02.12.2013.
12:03
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbija zarađuje na taksama

Ruski energetski džin Gasprom odlučio je da zakupi celokupnu trasu gasovoda Južni tok na 25 godina i krene sa isplatom tranzitnih taksi počev od 2015. godine po sistemu "puno-prazno", odnosno i pre nego što plavi energent stigne do konačnih korisnika.

Za početak kredit: Trase Južnog toka kroz Srbiju dugačka je 421 kilometar
 

Po ovom principu Srbija će godišnje dobijati 200 miliona evra od tranzita gasa, bez obzira na eventualno širenje kapaciteta gasovoda ili broja korisnika. To bi značilo da će do 2040. godine, kada ovaj aranžman ističe, Srbija inkasirati pet milijardi evra.

Naravno, kako Srbija nema novca da finansira svoj udeo od 49 odsto vrednosti gasovoda, Srbijagas će pozajmiti od Gasproma tih 931 milion evra (od ukupno 1,9 milijardi koliko će gasovod koštati) i od tranzitnih taksi zajam vraćati, plus kamata od 4,25 odsto na godišnjem nivou.

Koridori

Trasa kraka gasovoda Južni tok kroz Srpsku ići će pravcem Bijeljina-Brčko-Doboj-Prnjavor-Banjaluka-Laktaši-Prijedor-Novi Grad, a poveznice bi postojale i iz Doboja prema Zenici. Gasne centrale će biti izgrađene u Banjaluci, a moguća je i izgradnja u Prijedoru i Bijeljini.
Kad je reč o Hrvatskoj, gasovod bi iz Srbije u Hrvatsku ušao kod Sotina i preko Vukovara bi bio usmeren prema Osijeku. Upravo na tom delu ne postoje gasovodi i tu bi se izgradio novi koridor.i8

- Uslovi kredita će biti povoljni i kredit će biti odobren pod istim uslovima kao i Bugarskoj - potvrdio je Aleksandar Čepurin, ruski ambasador u Beogradu.


Naravno, kako to uvek biva sa velikim projektima, naročito u oblasti energetike koja je i strateška grana privrede i Južni tok ima moćnu opoziciju. Iz Brisela se već može čuti da je sporazum o izgradnji gasovoda Južni tok u Srbiji u mnogim tačkama u koliziji sa evropskim pravilima. Neusklađenost se, prenosi Juroaktiv, pre svega ogleda u tome što treća strana nema pravo da koristi kapacitete tog gasovoda i što nema razdvajanja delatnosti tranzita od snabdevanja.


- Srbijagas i Jugorosgas hitno moraju da razdvoje delatnosti prenosa i prodaje gasa i preporučio da se odmah sprovede i vlasničko razdvajanje delatnosti, jer će to postati obaveza Srbije od 2015. godine, pa je najefikasnije da se taj posao obavi odjednom. Način na koji je međudržavni sporazum Srbije i Rusije trenutno napravljen nije u skladu sa pravilima Energetske zajednice - kaže Dirk Bušle, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice EU.
 

Posao za 100.000 ljudi

Na trasi gasovoda kroz Srbiju biće izgrađene i dve gasne centrale i to severno od Paraćina i severno od Gospođinaca, na račvanju kraka koji će ići prema Hrvatskoj. Iz Srbije će na gradnji gasovoda biti direktno angažovano 2.500 radnika, ali se očekuje da posredno angažman nađe 100.000 ljudi.


Podsetimo, trasa Južnog toka kroz Srbiju dugačka je 421 kilometar i u našu zemlju cevi će iz Bugarske ući kod Zaječara, a u Mađarsku ući kod Bačkog brega. Dva kraka odvajaju se od glavne trase i vode prema Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U projektu gasovoda dugog 3.600 kilometara učestvuju Rusija, Bugarska, Srbija, Mađarska, Austrija, Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Slovenija.

Evropa, naime, želi da oslabi ruski monopol na tranzit gasa, odnosno da primora zemlje EU, ili one koje će to postati, koje su na ruti gasovoda da primoraju Moskvu da dopusti da se i gas drugih država može transportovati Južnim tokom. Istina, od pravila koje na snagu stupa 2015. se može odstupiti u dva slučaja. Prvo, ako se gasovod završi pre 2015. i drugo, ako bilo koja od kompanija učesnica u projektu zatraži izuzetak. Srbija postaje deo Energetske zajednice Evrope 1. januara 2015. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.12.2013. 12:15
Од 5 милијарди остаће нам половина,а половина ће отићи на градњу гасовода и камату.За државу која је сиромашна као ми,то је одлично.25 година је дуго и "капаће"нам мало новца,али дај шта даш.Од новца је важније то да ћемо сада бити део руске интересне зоне.Надајмо се да ћемо моћи у спољнополитичком деловању заузети мало тврђе ставове.
Ponedeljak 02.12.2013. 17:54
Evroserci sikter bree nesto vas boli i zulja vas dupe! Putine okupiraj srbiju da prezivimo jos koji dan, inace odosmo na dobos!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online