Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 12.11.2013.
17:59
Beta A

Koji su uslovi za gradnju Južnog toka?

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je Srbija potpuno spremna za početak izgradnje gasovoda Južni tok, i da bi do kraja februara ili početka marta na računu za te svrhe trebalo da bude oko 500 miliona evra. S druge strane, poslanici poslanici opozicionih stranaka zatražili su u Skupštini Srbije od Vlade da odgovori kakvi se uslovi Srbiji postavljaju oko gradnje gasovoda Južni tok.

Srbija je potpuno spremna za početak izgradnje gasovoda Južni tok: Što se tiče zavarivanja prve cevi, možemo da počnemo radove sutra: Bajatović
 

Dušan Bajatović je obasnio da će kroz ulaganja Gasproma i Srbijagasa do kraja februara i početka marta na računu kompanije zadužene za gradnju Južnog toka "Sautstrim Srbija" biti 500 miliona evra.

- Stigle su cevi, oprema, dizalice, bageri, aparati za varenje i mi možemo što se tiče zavarivanja prve cevi da počnemo radove sutra, kazao je Bajatović i dodao da će 24. novembra u mestu Kovilj, gde će početi radovi na izgradnji dela Južnog toka kroz Srbiju, ruska delegacija biti na visokom nivou.

Međutim, nije ni potvrđen niti demantovan dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina.

Bajatović je rekao da je, što se tiče finansiranja radova na Južnom toku, obezbeđeno 75 miliona evra s državnim garancijama i da bi taj predlog trebalo uskoro da prođe i kroz skupštinsku proceduru.

"Trebalo bi da bude odobren i kredit bez državnih garancija, sa ruske strane, a da zalog budu prihodi od Južnog toka", rekao je direktor Srbijagasa i dodao da će ostatak sredstava biti obezbeđen kroz
projektno finansiranje.

Bajatović je naveo da je idejni projekt Južnog toka završen, da sledi lokacijska dozvola, a zatim i raspisivanje tendera za izvođače radova.

"Mnogo je tu nejasnoća"

Predstavnici opozicije LDP-a i DS-a ocenili su da u vezi sa izgradnjom Južnog toka i celim energetskim sporazumom s Rusijom još postoje brojne nejasnoće i da su potrebna dodatna objašnjenja.

- Srbija je na potpuno nedopustiv način i bez potrebe, ako ne monopol, onda bar

Borko Stefanović

potpunu dominaciju prepustila Rusiji u tim poslovima, rekao je poslanik LDP-a Bojan Đurić, koji je ocenio da Srbija nije spremna za finansiranje tog projekta i ocenio da je potpuno pogrešno da se za taj posao uzima kredit od Rusije.

"Mi ćemo decenijama svake godine plaćati ruskoj strani više od 20 miliona evra", rekao je Đurić i ocenio da ukoliko zalog za taj kredit budu prihodi od taksi Južnog toka, Srbija neće imati nikakvu zaradu, a da su vlasti obećale da će upravo to biti rezultat projekta.

Poslanik DS-a Borko Stefanović takođe je ocenio da postoje mnoge nejasnoće kada je reč o izgradnji Južnog toka kroz Srbiju. Stefanović je kao posebno problematično istakao to što u razgovoru s Gaspromom nije učestvovala ministarska energetike Zorana Mihajlović i ocenio da je reč o očiglednim neslaganjima i sukobima kada je reč o tom projektu

Brojne su nejasnoće! Potrebna su dodatna objašnjenja
 

Poslanica LDP-a Judita Popović u delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja kazala da je u Skupštini Srbije državno rukovodstvo imalo sastanak sa šefom Gasproma Aleksejem Milerom i upitala šta se to "netransparetno dogovara i pregovara".

- Sastanak je dogovoren i upriličen nakon onoga što se dešavalo u Rusiji, gde je bio u poseti predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Da li je Srbija postala kolonija strane države ili kolonija jedne strane državne kompanije, upitala je Judita Popović i zatražila odgovor od nadležnih i da li će izgradnja Južnog toka početi krajem meseca ili će to "biti samo još jedna svečanost".

Popovićeva je pitala vladu i Ministarstvo energetike da li imaju kapaciteta i političke volje da ceo aranžman preokrenu u interes Srbije ili će ostati i dalje takav, kako je ocenila, na štetu interese Srbije i njene privrede.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.11.2013. 18:03
Министрака енергетике минира споразум са Русијом, тежак издајник. Време ће показати да сам управу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online