Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.10.2013.
19:07
Beta A

''Bolje bi bilo da EPS nije monopolista''

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović izjavio je danas da je ta kompanija kao monopolista izgubila šest milijardi evra prihoda jer je snabdevala kupce po ceni ispod tržišne.

Obradović je na okruglom stolu Balkan Magazina o tržištu struje kazao da je "privilegija" EPS kao monopoliste bila i da snabdeva kupce koji neće da plate struju.

"Monopol koji EPS ima stvarno ne bih nikome poželeo", istakao je on i dodao da bi odmah dao takav monopol, ako ga neka firma hoće. Obradović je podstio da je od 1. januara ove godine u Srbiji otvoreno tržište za kupce na visokom naponu, a da će do 2014. godine na tržište izaći i kupci na srednjem naponu.

Foto: Ilustracija

Prema njegovim rečima, EPS je zadržao 97 odsto tržišta na visokom naponu i povećao prihode za 2,5 milijardi dinara. Obradović je ocenio i da će ta kompanija biti u neravnopravnom položaju u odnosu na konkurenciju na otvorenom tržištu dok ne bude reorganizovana.

"Uvek kad se priča o EPS-u, govori se o monopolu i povlašćenom položaju, a miimamo neravnopravan položaj u odonsu na konkurente dok se ne ispune polazna osnove za reorganizaciju EPS-a koje je Vlada Srbije usvojila u novembru prošle godine", kazao je on.

Prema rečima Obradovića, te promene znače da kompanija mora da se centralizuje i korporativizuje da bi postala efikasnija, brža i konkurentna na tržištu. On je naveo da je EPS neefikasan zbog glomazne admininistracije navodeći primer da umesto jednog u sistemu postoji 13 finansijskih.

"Na tržištu moraš i da budeš brz, EPS to nije, a kao javno preduzeće ne može ni da bude", ocenio je Obradović i dodao da ta kompanije mora da postane akcionarsko društvo.

Obradović je kazao i da je pre nešto više od godinu dana, kada je došao na čelo kompanije, EPS bio u katastrofalnoj finansijskoj situaciji, ali da je stanje stabilizovano smanjenjem troškova i okretanjem reorganizacije, kao i da je osnovano preduzeće EPS snabdevanje bez kojeg ne bi bilo moguće otvaranje tržišta.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dejan Novaković kazao je da je EPS sada jedan od najzdravijih sistema koji postoji u Srbiji iako je zatečen u teškom stanju, u kojem ga je ostavila prethodna vlast. Novaković je kazao i da se razgovara o daljem unapređenju poslovanja i reformama uz koje će EPS moći da bude uspešna na tržištu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online