Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.10.2013.
13:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Italija stiče primat u investicijama

Novi investitori iz Italije uskoro će otvoriti fabrike i obezbediti nova radna mesta u Jagodini, ali i u ostalim gradovima u Srbiji, jer je četvorodnevna poseta Bariju bila veoma uspešna, izjavio je za "Vesti" Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodine, koji je predvodio ovu privrednu delegaciju.

Nastavak uspešne saradnje: Dragan Marković Palma sa italijanskim domaćinom
 

On objašnjava da su gradonačelnici 12 gradova i opština koje su bili u poseti Italiji, potpisale protokol o saradnji sa ovim gradom, a da će sada po povratku u Srbiju potpisati sporazum o zajedničkoj saradnji sa Jagodinom.

Dolazimo u Jagodinu

Srpska delegacija je u Italiji imala sastanak i sa Loredane Kapoli i Silvijom Godeli, ministarkama ekonomije i turizma regije Pulja. Marković je tom prilikom insistirao da se ubrza proces saradnje Srbije i Italije "potpisivanjem sporazuma". One su podržale njegovu ponudu
- Mi takođe hoćemo da ponudimo olakšice za srpske privrednike koji će ulagati u Bariju i Pulji, dajemo 30 odsto na vrednost investicije. Razmena studenata je odličan početak. Sve o čemu smo danas razgovarali predočićemo ministru spoljnih poslova Italije, a onda se spremamo da posetimo Jagodinu - rekla je Godeli.

- Tako ćemo biti jedinstveni u potrazi za biznismenima koji će uložiti u našu zemlju. To nas obavezuje da putujemo po Evropi i ubeđujemo investitore da dođu, da nudimo naše pogodnosti, koje su uz subvencije i mogućnost izvoza roba iz Srbije bez carine u Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju, Tursku, Kazahstan. Biće to sporazum po modelu kakav je Jagodina i ovih 12 gradova i opština potpisalo sa gradom Barijem 27. septembra i prvi model u Srbiji o zajedničkoj saradnji - rekao je Marković po dolasku iz Barija za "Vesti".


On je posetu ocenio "veoma uspešnom" i napomenuo da, uz to što Srbija investitorima daje subvencije po zaposlenom radniku "daje i Italija svojim firmama 30 odsto od vrednosti uloženog u Srbiju".


Predsednici opština i gradova koji su sa Markovićem posetili Italiji podržavaju njegovu ideju. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović kaže da mu je bilo zadovoljstvo da bude član ove velike delegacije koja je predstavila naše gradove i Srbiju u Italiji.


- Mi smo u Bariju predstavljali 1,4 miliona stanovnika Srbije i prezentovali potencijale koje naši gradovi i Srbija imaju. Imali smo priliku, zahvaljujući Markoviću da upoznamo investitore pre svega na Konferenciji za privrednike gde je došao veliki broj predstavnika italijanskih firmi. Nadam se da će jedan od investitora koji je bio na Konferenciji doći i za svoju destinaciju izabrati Novi Pazar - rekao je Mahmutović.
 

Balkan povezati sa Italijom

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić je u Italiji kazao da će da podrži dovođenje italijanskih firmi u Srbiji, tako što će insistirati da počne da se radi na tome da Rumunija, Srbija, Crna Gora i Italija razviju novi putni pravac koji će povezati te zemlje. To bi obezbedilo da roba iz Srbije, Rumunije i Crne Gore brže putuje ka jugu Italije i odatle ka drugim zemljama, kao i da roba iz sveta brže i jeftinije dolazi do Srbije. Antić je sa predsednikom Skupštine Jagodine Draganom Markovićem i gradonačelnicima iz Srbije obišao i Luku Bari gde je bilo reči o mogućnostima bolje saradnje u oblasti transporta i saobraćaja dve zemlje.

Prema rečima prvog čoveka Vranja Zorana Antića "Italijani su dobrodošli i u vranjski kraj".
- Gradonačelnik Barija je pre nekoliko godina boravio u Vranju, bio nam je u gostima. Italijanima je Srbija vrlo interesantna za ulaganje. Vranje je mala italijanska kolonija na jugu Srbije i već petnaestak godina u našem gradu radi fabrika nameštaja Dina Divani, koja zapošljava 650 radnika. U pregovorima smo da počne proizvodnja Geoks obuće, na jesen kreće izgradnja fabrike na 35 hektara u našoj industrijskoj zoni. Za dve godine italijanske kompanije će u našem gradu zaposliti 2.000 ljudi - objašnjava Antić.


On dodaje i da će italijanska kompanija Gruppo Turi, koja je inače bila domaćin srpskim privrednicima u Bariju, uskoro početi proizvodnju nameštaja u Jagodini, imati izložbeni prostor i u Vranju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online